Bakla 2024

Direktor športa na OKS postal predsednik Strokovnega sveta vlade RS za šport

Direktor športa na OKS postal predsednik Strokovnega sveta vlade RS za šport
Direktor športa in namestnik generalnega sekretarja na OKS-ZŠZ Uroš Mohorič je bil na ustanovni seji novega mandata strokovnega sveta vlade za šport izvoljen za predsednika, za podpredsednika pa Jure Klešnik.
"Želimo povrniti športu, kar je vseh teh letih dal Slovencem in Slovenkam. Ampak šport se ne bo začel razvijati z nami, nasprotno, bomo pa dali športu več poudarka kot doslej. Športna in splošna javnost pa veliko pričakujeta, zato bomo morali takoj zavihati rokave," je uvodoma člane sveta pozdravil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in napovedal povečanje sredstev v naslednjih letih.

Han je v naslednjem obdobju napovedal obisk vseh panožnih zvez ter izpostavil, da brez predstavnikov športa ne bo naredil nič. "Z zakonodajo bomo skušali popraviti nekatere stvari, ki so delovale nekoliko slabše ali po potrebujejo prenove ... Socialni status posameznika ne sme biti razlog, da se otrok ne bi ukvarjal s športom, tako bomo omogočili, da bi lahko dobili nove Luke Dončiće," je izpostavil Han. V naslednjih letih bo za investicije na voljo 150 milijonov evrov, pred tem bodo po besedah Hana naredili podoben načrt, kot je bil za nordijski center Planica, da se po državi iz večine tega denarja naredijo podobni centri, tretjina pa bo namenjena za ostale objekte. "Narediti moramo nek sklad, ki bo namenjen za organizacijo velikih tekmovanj, saj to ne more biti odvisno od tega, kdo pozna posameznega ministra ali predsednika vlade, kot doslej. Na tak 'gasilski' način se ne da delati, ker je za organizatorje prevelik šok," je navedel minister.

Na seji je bil Dejan Židan, eden izmed sekretarjev na ministrstvu, ki bo zadolžen za šport. Dejal je, da je bil zelo začuden in zelo neprijetno presenečen, ko je videl, kako malo denarja je na voljo za šport. Napovedal je nekaj novih zakonov, med drugim o velikih prireditvah in investicijah, predvsem pa čimprejšnjo sprejetje letnega programa športa. Boro Štrumbelj je predlagal tudi ustanovitev koordinacijske skupine, ki bi skrbela za sodelovanje s šolskim ministrstvom v katerem je ostal šport otrok. Podobno je predlagal Zoran Kačičnik za sodelovanje z ministrstvom, ki je pristojno za univerze, kjer že dolga leta ni več športne vzgoje.

Strokovni svet je bil seznanjen s predlogom za LPŠ, potem pa je pozval vlado, da poviša sredstva za programe. Ob tem je ugotovil, da je za programe namenjenih celo nekoliko manj denarja kot lani. O tem bodo podrobneje govorili na naslednji seji čez približno dva tedna. Predsednik strokovnega sveta Mohorič je bil še nedavno vodja reprezentanc na Rokometni zvezi Slovenije, ki jo je dolgo vodil Franjo Bobinac. Ko je bil ta 16. decembra lani izvoljen za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije je Mohorič sredi tega meseca januarja zasedel mesto namestnika generalnega sekretarja in direktorja za področje športa.

Sklep o imenovanju članov sveta je vlada sprejela 19. januarja. V njem so Boro Štrumbelj (Predlagatelj Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite), Marija Jozak (Slovenska univerzitetna športna zveza), na predlog pristojnega ministrstva Klešnik, Kačičnik, Živa Smolnikar, Ivan Šček, Vida Mihelčič, Maja Smrdu, Vladimir Makuc, Matej Jamnik in Edo Javor, na predlog OKS pa Mohorič, Nejc Jeraša, Mitja Urbanc, Marko Zadražnik, Miran Kos in Milan Žvan.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji