Slovenci po olimpijsko vstopnico v odbojki na mivki v Vilno oziroma Hamburg

Slovenci po olimpijsko vstopnico v odbojki na mivki v Vilno oziroma Hamburg
Pokal narodov v odbojki na mivki, v okviru katerega bodo potekale kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, bo med 13. in 20. majem 2024 potekal na osmih lokacijah. Žreb v Luksemburgu je Slovenkam namenil nastope v Vilni, Slovenci pa se bodo za preboj v finale borili v Hamburgu.

Pokal narodov sodi pod prvenstva, organizirana pod okriljem Evropske odbojkarske federacije (CEV) in obenem predstavlja tudi možnost kvalifikacij na olimpijske igre za sodelujoče reprezentance. 

Prvi krog kvalifikacij je bil na sporedu lani, v veliki finale, ki bo med 13. in 23. junijem 2024, pa so se takrat pri moških uvrstile reprezentance Avstrije, Francije, Italije, Nizozemske, Norveške, Švedske in Švice. V ženski konkurenci so se v veliki finale uvrstile reprezentance Francije, Nemčije, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske in Švice.

Slovenke v zasedbi Tajda Lovšin, Anja Maček, Maja Marolt in Živa Javornik so se v boj za olimpijsko vozovnico podale v Apeldoornu in odpravile tako Estonke kot Ciprčanke, v finalu tekmovanja v svoji skupini pa nato niso bile kos favoriziranim Nizozemkam. Nastopi slovenske moške izbrane vrste v postavi Nejc Zemljak, Alan Košenina, Jan Pokeršnik in Klemen Šen so v Madridu premagali Hrvate, nato pa izgubili proti reprezentancama Litve in Avstrije. 


Boj za olimpijsko vozovnico se za odbojkarje in odbojkarice na mivki nadaljuje spomladi. Ženska vrsta se bo med 17. in 19. majem v Vilni merila z reprezentancami gostiteljice Litve, Avstrije, Estonije, Slovaške in Romunije, medtm ko bo moška reprezentanca med 18. in 20. majem v Hamburgu tekmovala proti  Nemčiji, Angliji, Estoniji, Luksemburgu, Cipru in Moldaviji

Pri ženskah, kjer se bo za uvrstitev na finalni turnir skupno borilo 24 reprezentanc, bodo na sporedu še turnirji v Turčiji, Španiji in na Hrvaškem, pri moških, kjer nastopa 27 reprezentanc, pa bodo boji na mivki potekali še v Litvi, Španiji in Turčiji.

Iz vsake skupine se bo na finalni turnir, na katerega so pri moških že uvrščene reprezentance Avstrije, Francije, Italije, Nizozemske, Norveške, Švedske in Švice, pri ženskah pa Francije, Nemčije, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske in Švice, uvrstila le najboljša reprezentanca iz vsake skupine.

V velikem finalu, kjer bo za ženske in moške na voljo po ena vozovnica za olimpijske igre v Parizu, bo kot gostiteljica nastopila tudi Latvija, turnir pa bo med 13. in 23. junijem.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji