OI Pariz 2024

Znani termini slovenskih tekem olimpijskih kvalifikacij v rokometu

Znani termini slovenskih tekem olimpijskih kvalifikacij v rokometu
Slovenska moška rokometna reprezentanca je po evropskem rokometnem prvenstvu v Nemčiji še vedno v bojih za olimpijsko vozovnico. Dokončno odločitev bomo spremljali kmalu, saj je Mednarodna rokometna zveza IHF potrdila termine in nasprotnike slovenske izbrane vrste na kvalifikacijskem turnirju.

13. februarja 2024 je IHF potrdila datume kvalifikacijskih turnirjev. Zdaj je znano, da bo slovenska izbrana vrsta nastopila na turnirju v španskem Granollersu, njene nasprotnice pa bodo reprezentance Brazilije, Španije in Bahrajna. Kvalifikacijski turnir se bo v predmestju Barcelone odvijal med 14. in 17. marcem 2024. Prva ovira na poti do olimpijske vozovnice bodo Brazilci, s katerimi se bodo naši rokometaši pomerili 14. marca. Tekma proti Španiji bo na sporedu naslednji dan, 15. marca, za konec turnirja pa jih čaka še izbrana vrsta Bahrajna, s katero se bodo pomerili 17. marca. 

Slovenska reprezentanca si bo na turnirju skušala zagotoviti četrti nastop na olimpijskih igrah v zgodovini samostojne Slovenije po nastopih na olimpijskih turnirjih v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016. Na OI v Parizu bosta napredovali dve najboljši reprezentanci.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci je selektor Uroš Zorman predstavil razširjeni seznam igralcev, na katere računa v prihodnjem obdobju. Med vratarji so to Jože Baznik, Klemen Ferlin, Urh Kastelic, Urban Lesjak in Miljan Vujović med krilnimi igralci pa Tim Cokan, Blaž Janc, Staš Slatinek Jovičič, Uroš Knavs, Tilen Kodrin, Gašper Marguč in Domen Novak. Zunanji igralci so Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Timotej Grmšek, Gašper Horvat, Mitja Janc, Aleks Kavčič, Tadej Kljun, Grega Krečič, Borut Mačkovšek, Vid Miklavec, Staš Skube, Tilen Strmljan, Peter Šiško, Aleks Vlah in Miha Zarabec, krožni napadalci pa Blaž Blagotinšek, Jernej Drobež, Matej Gaber, Kristjan Horžen, Matic Suholežnik in Miha Žvižej.

Kvalifikacijski turnir bo izpustil že dlje časa poškodovani Domen Makuc, zaigral pa bo Blaž Janc, ki je zaradi zdravstvenih težav izpustil nedavno evropsko prvenstvo v Nemčiji, kjer je naša izbrana vrsta zasedla 6. mesto. 

Sočasno s kvalifikacijskim turnirjem v Španiji bosta potekala tudi kvalifikacijska turnirja  v Hannovru in Tatabanyi. V Nemčiji bodo poleg domače reprezentance nastopile še ekipe Alžirije, Hrvaške in Avstrije, na Madžarskem pa ekipe Norveške, Portugalske in Tunizije.

Šest olimpijskih mest je že razdeljenih. Poleg gostiteljice Francije so na olimpijske igre uvrščene že reprezentance Danske (svetovna prvakinja), Japonske (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentine (južnoameriška prvakinja), Švedske (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipta (afriški prvak). Preostalih šest mest bo zapolnjenih po kvalifikacijskih turnirjih v Španiji, Nemčiji in na Madžarskem. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji