Bakla 2024

Znani nasprotniki slovenske moške in ženske rokometne reprezentance

Znani nasprotniki slovenske moške in ženske rokometne reprezentance
16. aprila 2024 je Pariz gostil žreb skupin rokometnih turnirjev na olimpijskih igrah. Moška in ženska reprezentanca sta tako dobili nasprotnike, s katerimi se bodo pomerili na največjem športnem odru.

Pri žrebu sta sodelovala dva nekdanja francoska rokometna zvezdnika: Jerome Fernandez, dvakratni olimpijski prvak in najboljši strelec francoske reprezentance vseh časov s 1.463 goli, in Siraba Dembele, evropska in svetovna prvakinja, obenem pa druga najboljša strelka v francoski reprezentanci s skupno 848 goli. 

Usodo naših rokometašic je določal Fernandez, žreb pa je našim dekletom določil nastope v skupini A proti reprezentancam Južne Koreje, Danske, Nemčije, Norveške in Švedske. Naša izbrana moška rokometna vrsta pa bo na letošnjih olimpijskih igrah nastopila proti reprezentancam Japonske, Švedske, Nemčije, Hrvaške in Španije

Žreb je bil izveden natanko na dan, ko smo obelelžili 100 dni pred začetkom olimpijskega rokometnega turnirja, nastopajoče reprezentance pa so bile najprej razdeljene v dve skupini po šest ekip. Francoski ekipi kot gostiteljici sta imeli pravico izbire skupine po koncu žreba. Na igrah bo format tekmovanja ostal enak kot na predhodnih izvedbah iger - štiri najboljše ekipe iz vsake skupine bodo napredovale v četrtfinale. 

Na letošnjih igrah bo kar 8 držav imelo predstavnika v moški in ženski konkurenci. Poleg Slovenije bodo to Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Norveška, Španija in Švedska

Minuli kvalifikacijski turnirji za ženske so bili zadnja možnost za uvrstitev na največje večpanožno tekmovanje na svetu. V kvalifikacijah so si vstopnice poleg Slovenije zagotovile še ekipe Nemčije (Neu-Ulm, Nemčija), Madžarske, Švedske (Debrecen, Madžarska), Nizozemske in Španije (Torrevieja, Španija). Še pred kvalifikacijskimi turnirji so olimpijsko vozovnico imele že reprezentance Francije, Danske, Južne Koreje, Angole, Brazilije in Norveške.

Zadnjih šest mest v moški konkurenci pa je bilo podeljenih med 14. in 17. marcem na kvalifikacijskih turnirjih v španskem Granollersu, nemškem Hannovru in madžarskem Tatabanya. Poleg Slovenije si je v Granollersu mesto zagotovila tudi Španija, v Hannovru sta slavili Nemčija in Hrvaška, v Tatabanyi pa sta si nastop na olimpijskih igrah zagotovili reprezentanci Norveške in Madžarske. Na olimpijski turnir pa so bile že prej uvrščene reprezentance Francije, Danske, Japonske, Argentine, Egipta in Švedske

Olimpijske igre v Parizu 2024 bodo za moško reprezentanco 4. nastop na igrah (po igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016), za žensko ekipo pa bo to zgodovinski prvi nastop, ne le za rokomet, temveč za katerikoli ženski moštveni šport. 


ŽREB SKUPIN OI V PARIZU
  • ženske:
    • skupina A: Južna Koreja, Danska, Slovenija, Nemčija, Norveška, Švedska
    • skupina B: Angola, Brazilija, Španija, Nizozemska, Madžarska, Francija
  • moški:
    • skupina A: Japonska, Švedska, Nemčija, Hrvaška, Španija, Slovenija
    • skupina B: Argentina, Egipt, Madžarska, Norveška, Danska, Francija

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji