Bakla 2024

Na 53. zasedanju EOC prvič podeljeni nagradi Janeza Kocijančiča za najboljša športnika in športnico Evropskih iger

Na 53. zasedanju EOC prvič podeljeni nagradi Janeza Kocijančiča za najboljša športnika in športnico Evropskih iger
Romunska Bukarešta je minuli teden gostila 53. zasedanje Evropskih olimpijskih komitejev. V Parlamentarni palači so se poleg predsednikov evropskih olimpijskih komitejev zbrali tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in predsedniki evropskih ter mednarodnih športnih zvez.


Predsednik EOC Spyros Capralos je v svojem nagovoru izrazil navdušenje nad bližajočimi se olimpijskimi igrami, saj se po nekaterih pričakovanjih evropskim športnikom in športnicam napoveduje kar 40% vseh olimpijskih kolajn. Obenem je izrazil zaskrbljenost nad novico svetovne atletske zveze (World Athletics) o dodelitvi finančnih nagrad dobitnikom zlatih olimpijskih kolajn. Poudaril je, da gre pri tem za kršitev temeljnih načel olimpijske solidarnosti. 

Prvi dan zasedanja je zbrane nagovoril tudi predsednik MOK Thomas Bach. V svojem govoru je pozdravil krepitev odnosov med EOC in IOC (MOK), zlasti v prizadevanjih obeh organizacij za socialne spremembe in vzpostavljanje svetovnega miru. Obenem je poudaril tudi pomembnost širjenja in promocije olimpijskih vrednot v luči prihajajočih olimpijskih iger.

"Olimpijske igre so prostor enotnosti, mirnih tekmovanj in kjer mora vsak udeleženec spoštovati ista pravila. Ostati moramo zvesti olimpijskim vrednotam in tisti, ki ne upoštevajo pravil, ne morejo uveljavljati vseh pravic," je dodal predsednik krovne svetovne športne organizacije.
Na zasedanju so tudi prvič podelili nagrado Janeza Kocijančiča, ki jo bosta vsake štiri leta prejela najboljši športnik in najboljša športnica Evropskih iger. Kot prva dobitnika nagrade sta se v zgodovino zapisala italijanska strelka Jessica Rossi in gruzijski judoist Lasha Bekauri. Janez Kocijančič, prvi predsednik OKS-ZŠZ, je slovensko krovno športno organizacijo vodil častitljivih 23 let, svoj pečat pa je pustil tudi kot podpredsednik EOC in pozneje kot predsednik organizacije. Njegova predanost svojemu delu, kot športnemu funkcionarju, je pomembno pripomogla k položaju Slovenije v mednarodnem športnem svetu.

Evropske igre, ki jih lahko spremljamo vsake štiri leta, so bile njegova vizija, njegovo poslanstvo, novoustanovljena nagrada pa predstavlja trud in ljubezen do športa. 

Podelili so tudi zimsko nagrado Piotr Nurowski za najboljšega mladega športnika ali športnico. V Bukarešti je ta čast pripadla finski kombinatorki, sedemnajstletni Minji Korhonen, mladinski olimpijski prvakinji minulih zimskih mladinskih olimpijskih iger v Gangwonu. 
Poleg športnikov in športnic je EOC nagrade podelil tudi funkcionarjem, ki s svojim delovanjem že vrsto leto prispevajo k razvoju športa in olimpijskega gibanja.  Tajnik EOC Raffaele Pagnozzi  je prejel nagrad EOC Order of Merit za dolgoletno in ugledno delo na področju športa v Italiji in Evropi, EOC Olympic Laurel nagrade za izjemne dosežke na področju promocije in razvoja športa so osvojili Gianna Angelopoulos-Daskalaki (predsednica organizacijskega odbora olimpijskih iger v Atenah 2004), Tone Jagodic (nekdanji generalni sekretar OKS), Oleg Volkov (nekdanji predsednik ukrajinske strelske zveze) in Mimi Vurdelja (managerka zdravstvenih programov pri hrvaškem olimpijskem komiteju).

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji