Bakla 2024

Redna skupščina OKS-ZŠZ v znamenju prihajajočih olimpijskih iger v Parizu

Redna skupščina OKS-ZŠZ v znamenju prihajajočih olimpijskih iger v Parizu
V sredo 12. junija 2024 je OKS-ZŠZ v Kristalni palači gostil redno letno skupščino, kjer so bile v središču pozornosti prihajajoče olimpijske igre v francoski prestolnici. Skupščine se je udeležilo več kot 70 predstavnikov nacionalnih panožnih športnih zvez, medijev in drugih slušateljev.

"Tako na nacionalni kot na lokalni ravni iščemo načine in skušamo delovati v smeri razvoja športa na vseh ravneh ter skozi šport in olimpizem pomagati ustvarjati boljšo Slovenijo," je prisotne nagovoril prvi mož slovenske krovne športne organizacije, predsednik Franjo Bobinac. Obenem je udeležence spomnil, da OKS-ZŠZ sestavlja več stebrov – poleg vrhunskega športa, organizacija deluje tudi na številnih lokalnih področjih športa in športnih aktivnosti, namenjenim vsem. Poudaril je, da so letos ključni projekt olimpijske igre v Parizu med 26. julijem in 11. avgustom 2024. 

Predsednik OKS napoveduje, da bo slovenska olimpijska reprezentanca najštevilčnejša doslej in bi lahko imela celo 100 udeleženih športnikov in športnic iz Slovenije. Takšno število slovenskih olimpijskih udeležencev na najboljši možni način sovpada tudi z obeležitvijo stoletnice zlate kolajne slovitega slovenskega telovadca Leona Štuklja, ki je zlato osvojil leta 1924 v Parizu. "Je naključje, ni naključje, kdo ve," se je vprašal Bobinac.

"Organizatorji pričakujejo najbolj trajnostne igre doslej, najbolj vključujoče, verjetno tudi najbolj urbane," je o prihajajočih igrah z navdušenjem povedal predsednik in se v nadaljevanju dotaknil pričakovanj o velikosti olimpijske reprezentance Slovenije. 

"Leta 2004 v Atenah je bila najvišja številka udeleženih športnic in športnikov iz Slovenije - 79. Zdaj jih že imamo skupaj z odbojkarji 80. Mislim pa, da bo ta številka med 90 in 100. Tudi razmerje fantje - dekleta je relativno uravnoteženo, kar je nekako v skladu s tem, kar vsi pričakujemo."

Na OKS-ZŠZ že nekaj mesecev potekajo priprave na igre. V sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo smo posneli olimpijsko kampanjo, katere snemanje je trajalo skoraj leto dni, sodelovalo je 21 vrhunskih športnikov in športnic, snemalo pa se je na 10 idiličnih lokacijah po Sloveniji. Poleg tega so se olimpijskemu duhu pridružili tudi nekateri sponzorji OKS-ZŠZ, s katerimi smo posneli številne kampanje. Vrhunec predolimpijskih aktivnosti bosta nedvomno imenovanje olimpijske reprezentance, ki bo 8. julija 2024, in uradna javna predstavitev športnikov in športnic, ki bodo v francoski prestolnici zastopali slovenske barve. Slednji se bodo slovenski javnosti predstavili 11. julija 2024 na Ukmarjevem trgu v Kopru. 

Ob tem je predsednik OKS-ZŠZ še enkrat spomnil na slovensko hišo, ki bo v glavnem mestu Francije odprta v času iger. Na osrednji lokaciji v mestu luči, Parc de la Villette, bodo "slavili šport in športne dosežke"

"Naši prvi sosedje so Francozi, blizu so Brazilija, Nizozemska, Kanada, Češka in Senegal. V najboljši možni meri bomo skušali predstaviti ne samo slovenski šport, ampak tudi gospodarstvo, turizem, kulturo in kulinariko. Hiša bo tudi prostor za diplomatske pogovore. Po ocenah organizatorjev se bo mimo hiše vsak dan sprehodilo približno 100.000 obiskovalcev," je za uvod o projektu Slovenske hiše spregovoril Bobinac. V nadaljevanju se je dotaknil tudi samega dogajanja in gostov v hiši. Poleg sprejemov medalistov pripravljamo številne okrogle mize, kjer bomo z uglednimi gosti razpravljali o enakopravnosti spolov, o trajnosti in zelenem preboju ter številnih drugih aktualnih svetovnih tematikah. 

"Pričakujemo visoke goste, iz mednarodnega olimpijskega komiteja, iz evropskih komitejev, predsednike mednarodnih federacij različnih športov, tudi naš politični vrh bo prisoten. Pričakujemo, predsednico države, kasneje pride tudi predsednik vlade in nekaj ministrov."

Olimpijski duh ne bo prisoten le v Parizu. Za slovenske športne navdušence, ki iger ne bodo spremljali v živo, bo tudi v domovini poskrbljeno s pestrim navijaškim dogajanjem. V času iger bodo na različnih lokacijah po Sloveniji, v Kopru, Celju, Zagorju, na Ptuju in v Velenju, zaživele navijaške olimpijske točke, kjer bomo skupaj navijali za naše olimpijce in olimpijke ter uživali v različnih športnih aktivnostih. 33. olimpijske igre se bodo zaključile s slovesnim sprejemom olimpijske reprezentance 12. avgusta na Kongresnem trgu v Ljubljani. 

Na skupščini smo v nadaljevanju prižgali zeleno luč spremembam svojih statutarnih pravil, s katerim smo stopili v korak s časom in svoje delovanje prilagodili delovanju mednarodnega komiteja. Seznanili smo se tudi s finančnim poročilom organizacije, katere bilanca stanja, vsota vseh sredstev, je konec leta 2023 znašala nekaj več kot 9,8 milijona evrov.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji