Usposabljanje SD1

IO OKS tudi o dodatnih dveh milijonih iz proračuna

IO OKS tudi o dodatnih dveh milijonih iz proračuna
Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so govorili o dodatnih dveh milijonih evrov za šport, ki naj bi jih dobili iz državnega proračuna, ker bo Fundacija za šport letos lahko razdelila le osem milijonov evrov namesto desetih.
Govorili so tudi o zakonu o fundacijah, ki je, kar se športa tiče, pripravljen že od lanskega maja.
"Država naj bi zagotovila dodatna dva milijona evrov za šport namesto tistih sredstev, ki so izpadla iz FŠO in so se za letos iz desetih zmanjšala na osem milijonov. Zato je ministrstvo, pristojno za šport, dalo tudi predlog dodatne razdelitve sredstev letnega progama športa, enega pa smo oblikovali v športu," je povedal predsednik OKS Bogdan Gabrovec. Na seji IO OKS je bilo največ razprave o tem, ali naj nekaj večji delež razdelitve dodatnih sredstev namenijo za programe športne rekreacije ali za vrhunski šport. Nato je večina po daljši izmenjavi mnenj potrdila ministrski predlog razdelitve.
Vlada je 15. januarja potrdila program športa za letos, ko je iz proračuna namenila nekaj nad 16 milijonov evrov za programske in razvojne naloge ter športno infrastrukturo, sedaj pa naj bi bila na voljo še dodatna dva milijona, ki bosta nadomestila izpad iz koncesijskih dajatev od iger na srečo; ta je nastal zaradi posebne obdavčitve srečk, uvedene pred dobrimi tremi leti. O povečanju naj bi odločali v četrtek.

Določili so slovensko reprezentanco, ki bo nastopila na olimpijskem festivalu evropske mladine od 11. do 18. februarja v turškem Erzurumu. Na seznamu je 41 mladih slovenskih zimskih tekmovalcev, 24 športnikov in 17 športnic v osmih panogah: alpskem smučanju (8), biatlonu (6), curlingu (5), deskanju na snegu (2), smučarskih skokih (8), teku na smučeh (8), drsanju na kratkih progah (3) in umetnostnem drsanju (1). Na prejšnjem zimskem OFEM-u leta 2015 v Avstriji in Liechtensteinu je Slovenija osvojila dve kolajni; skakalci Domen Prevc, Tine Bogataj, Bor Pavlovčič in Urban Rogelj so bili na ekipni tekmi zlati, do srebrne kolajne pa je prišel Domen Prevc še na posamični tekmi. Pred njim sta odličja na teh tekmovanjih osvajala tudi starejša brata Peter in Cene Prevc.

IO OKS je potrdil osnutek novega zakona o fundacijah; prvotni predlog pred dvema letoma ni dobil zelene luči zaradi veta državnega sveta. Darko Repenšek iz direktorata za šport ministrstva, pristojnega za šport, je pojasnil, da zakon še ni v proceduri zaradi neusklajenosti predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij, ki se ne morejo dogovoriti o zastopstvu v svetu Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije. Sedanjima svetoma FŠO in Fiho se mandat izteče letos. Repenšek je dejal, da je zaradi izpeljave volitev treba zakon čim prej dati v državni zbor, ki bo imenoval 16 članov sveta FŠO, enega pa vlada. Janez Sodržnik in Bojan Rotovnik sta predlagala, da se za športni del, FŠO, pripravi ločen zakon, če do dogovora o Fihu ne bo prišlo kmalu.
Večina članov IO OKS se je strinjala, da bo 13 predstavnikov OKS v 17-članski svet FŠO izvolila skupščina OKS in ne zgolj imenovala, ter da bosta dva člana določila skupnost in združenje občin Slovenije, enega pa še nacionalne športna zveze, ki niso članice OKS. Predlog zakona ob tem ponovno uvaja direktorja FŠO, kot je tudi v sestrskem Fihu.

Potrdili so dobitnike priznanj OKS za športne dosežke v lanskem letu, najvišja, olimpijske plamenice za dobitnike olimpijskih odličij ter zlate plakete za njihove trenerje, so nagrajenci prejeli že na prireditvi športnik leta 13. decembra lani, ostale pa so ali bodo podelili na regijskih podelitvah. Nagrade bo dobilo skupaj 28 slovenskih zvez ter Zveza za šport invalidov - paraolimpijski komite Slovenije.

IO OKS je ob koncu kot stranka v postopku pozval okrajno sodišče, da naj čim prej reši primer gradbenega dovoljenja za obnovo stadiona za Bežigradom v Ljubljani, ker se postopek vleče že okrog devet let. OKS je ob ljubljanski občini in večinskem lastniku Jocu Pečečniku družbenik Bežigrajskega športnega parka. Gradbeno dovoljenje družbi BŠP ni bilo izdano, ker doslej ni bilo dodeljeno okoljevarstveno soglasje za gradnjo na območju Plečnikovega stadiona; pred dvema letoma so bili tako razlogi za zavrnitev visoko presežene vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji