OI Pariz 2024

Slovenija prvi dan Ofema do dveh odličij

Slovenija prvi dan Ofema do dveh odličij
Slovenska mlada reprezentanca je na olimpijskem festivalu evropske mladine v turškem Erzurumu prvi dan tekmovanja osvojila dve odličji.
Za prvo zlato je poskrbela smučarska tekačica Anja Mandeljc, ki je bila v klasični tehniki na pet kilometrov najhitrejša, deskar Žiga Ozebek je bil tretji na paralelnem veleslalomu.

V klasični tehniki je članica ŠD Gorje pri 12 stopinjah pod ničlo gladko opravila z vso konkurenco in drugouvrščeno Rusinjo Jeleno Kučevo premagala za 15,6 sekunde, bronasta Rusinja Aleksandra Trofimova je zaostala že 28 sekund. Slovenka je bila najhitrejša že v prvem krogu, dolgem 2,5 km, ko je imela slabih šest sekund naskoka pred Kučevo, tudi takrat je tretje mesto že zasedala Trofimova.
"V cilju sem bila res zelo vesela. Po tihem sem dvomila, da mi lahko uspe, in ko sem zmagala, sem bila res vesela. Proga je bila težja, kot sem pričakovala, na začetku ni bila videti tako zahtevna, kot se je potem izkazalo, da je bila. Kolajna je še ena od mnogih, a je ena večjih in sem vesela, da sem jo dobila," je dejala Anja Mandeljc.

Šestnajstletna Maja Kerštajn je bila 18., Neža Žerjav 30., Špelca Zorjan pa 35. Fantje so tekli na 7,5 km. Zlata se je veselil Finec Miska Poikkimaki, najboljši Slovenec je bil Blaž Perša na osmem mestu z zaostankom 58,1 sekunde. Vili Črv je osvojil 12. mesto, Miha Jan 32., Žiga Špelič pa 46. V torek čaka tekače 7,5 oziroma 10 km v prosti tehniki.

Slovenci so prvi dan tekmovanja bogatejši še za eno kolajno, saj je bron med deskarji osvojil Ozebek, zmagal je Rus Dimitrij Loginov, medtem ko je bila Sara Goltes med deskarkami peta.
V alpskem smučanju so tekmovale veleslalomistke, na četrtem mestu je bila najboljša Slovenka Živa Otoničar, zmagala je Rusinja Rinata Abdulkajumova. Nika Tomšič je bila deveta, Mišel Marovt 14., Anja Žibert pa 34. V torek nastopijo veleslalomisti.
Tudi v nadaljevanju ima Slovenija veliko možnosti za zmagovalne stopničke. V torek, drugi dan festivala, je na sporedu sedem končnih odločitev, in sicer v alpskem smučanju, biatlonu, smučarskem teku in skokih.

V Erzurumu nastopa 650 športnikov in športnic iz 34 držav, od tega 41 slovenskih. Tekmovalni del se bo zaključil v petek, ko bo na sporedu deset končnih odločitev.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji