OI Pariz 2024

Slovenskim športnikom zadnji dan OFEMA še štiri kolajne

Slovenskim športnikom zadnji dan OFEMA še štiri kolajne
Zadnji tekmovalni dan olimpijskega festivala evropske mladine v Erzurumu je slovenska izbrana vrsta osvojila še štiri kolajne, od tega dve zlati. Na najvišjo stopničko so se dvakrat povzpeli smučarski skakalci na ekipni in mešani ekipni tekmi. Srebro so osvojili alpski smučarji, bron pa ekipa v curlingu.
Po slabšem četrtku, ko je Slovenija tudi po spletu okoliščin, finalno serijo moške ekipne tekme je namreč odpihnil veter, ostala brez odličij, je primanjkljaj popravila zadnji dan tekmovanja, ko je bilo na sporedu enajst končnih odločitev, in osvojila štiri kolajne. Skupno jih je Slovenija v Erzurumu osvojila deset, od tega pet zlatih, in s tem izenačila rekord iz Brašova 2013. Na zadnjem zimskem OFEMU 2015 v Vorlarlbergu je Slovenija osvojila dve odličji.

Prvi so danes do kolajn prišli alpski smučarji, ki so na ekipni paralelni veleslalomski tekmi osvojili srebro. Najprej so bili Nika Tomšič, Živa Otoničar, Tadej Paščinski in Nejc Naraločnik boljši od grške reprezentance, v polfinalu pa še od slovaške. Obe so ugnali s popolnim izkupičkom 4:0. V finalu so se za zlato udarili z Rusi in z izidom 1:3 osvojili srebrno kolajno, drugo smučarsko, potem ko je Tomšičeva na slalomu osvojila zlato.
"Danes se nam je odvalil kamen od srca, dali smo vse od sebe. Malo nam je zmanjkalo za zlato, a tudi drugo mesto ni slabo. Po naravi sem dirkač, napadalen smučar in mi je bila ta tekma pisana na kožo. Zaključili smo z uspehom, tudi pri puncah imamo zlato kolajno, medtem ko nam je fantom posamično malo zmanjkalo, morda malo sreče, morda glava ni bila na pravem mestu. Današnji zmagovalci Rusi so močna, velika ekipa, dobro trenirajo, moramo jim seči v roko in jim čestitati. Zdaj premora ne bo, gremo naprej na tekme Fis in na državna prvenstva, bo kar pestro," je po tekmi dejal Naraločnik, ki v smučarskih vrstah vzornika nima, si pa želi, da bi sam nekoč bil vzor mlajšim.

Smučarski skakalci so za skoraj dvajset točk pred Francozi vodili že na četrtkovi ekipni tekmi, a je drugo serijo odpihnil veter. Tekma se je nadaljevala danes, Timi Zajc, Bernard Dobre, Tomi Jovan in Lovro Vodušek pa so brez težav ubranili prednost in jo še povečali ter se na koncu zlata pred Francozi veselili s 45 točkami naskoka.
Po drugi seriji ekipne tekme za fante je sledila še mešana tekma skakalcev, kjer sta se Zajcu in Jovanu pridružili Katja komar in Nika Križnar, tudi v tej tekmi pa Slovenija ni imela konkurence in je premočno zmagala pred Francijo in Rusijo.
Slovenska ekipa v curlingu, ta je na tem festivalu doživel svojo premiero, je v polfinalu izgubila proti Nizozemski z 2:4 in se v borbi za bron pomerila z domačo reprezentanco Turčije. Štefan Sever, Aljaž Stopar, Noel Gregori, Luka Prezelj in Simon Langus so bili od gostiteljev boljši s 6:3 in tako stopili na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Smučarji tekači so na mešani štafeti 4x5 km osvojili še tretje četrto mesto, zmagali so Rusi pred Finci in Francozi. Biatlonska mešana štafeta pa se je morala zadovoljiti s šestim mestom, zmagali so Rusi pred Francozi in Finci.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji