Usposabljanje SD1

Reprezentanca OFEM Erzurum se je srečno vrnila v domovino

Reprezentanca OFEM Erzurum se je srečno vrnila v domovino
Tekmovanje mladih športnikov v Erzurumu si je z zanimanjem ogledal tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja je bil navdušen nad vsemi zimskimi športi, s katerimi doslej ni imel veliko stika, prav tako so ga z desetimi osvojenimi odličji navdušili tekmovalke in tekmovalci.
Slovenija je v konkurenci 34 držav na zimskem olimpijskem festivalu evropske mladine osvojila deset kolajn, od tega pet zlatih, in s tem izenačila rekord iz Brašova 2013. Na lestvici najboljših po številu odličij je bila na tretjem mestu za zmagovalko Rusijo (39) in drugouvrščeno Francijo (21). Z izkupičkom je bil upravičeno zadovoljen tudi Gabrovec: "Moram reči, da sem z nastopi naše reprezentance zelo zadovoljen, dosegli smo podoben rezultat kot v Brašovu z 10 odličji in mogoče poskrbeli tudi za presežek, saj smo poleg tega osvojili tudi šest tako imenovanih lesenih medalj za četrta mesta. V celoti je bil uspešen tudi ostali del ekipe, ki je nastopal, dostojno je branil slovenske barve, pa čeprav se ni zavihtel med dobitnike kolajn."

Turki, ki so organizacijo tekmovanja pred dvema letoma prevzeli od bosanskega Sarajeva, saj so ti zaradi nestabilnosti v regiji uvideli, da jim OFEMA ne bo uspelo pripraviti, so se pokazali v dobri luči, z izjemo nekaj težav pri transportu od prizorišča do prizorišča, je vse potekalo na najvišji ravni. "Kar se tiče organizacije, bom rekel, da je potekala v orientalskem smislu. Včasih je bila tako prisotna kakšna improvizacija, a na koncu se je vse izšlo dobro. Malo nerodno je sicer, da je prišlo do poškodbe tekmovalke na razglasitvi zaradi neustrezne varnostne ograje, a je to kot kaže sestavni del nečesa, čemur se ne da izogniti," je dejal predsednik OKS.

Nekdanji dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije je z navdušenjem spremljal zimske športe, kjer je bil v preteklosti le občasni gost nekaterih tekmovanj: "Glede na to, da sem bil na vseh tekmovališčih, so me navdušili vsi. Zimski športi mi do zdaj, po domače rečeno, niso ležali, a je bilo pri vsakem zelo zanimivo. Ne toliko samo v tekmovalnem smislu, kot v sami izvedbi in učenju pravil. Pozitivno je pri meni izstopal curling, za katerega sem bil prepričan, pa ne mislim slabšalno, da gre za eksotičen šport. Zelo v redu je bilo vse skupaj in da dosežeš tak rezultat (slovenska ekipa je osvojila bronasto kolajno op. p.), je potrebna velika natančnost in koncentracija ter še marsikaj, kar nastaja na treningu. Ob tem pa vemo, da naši tekmovalci doma nimajo pogojev za trening in da trenirajo v tujini, saj v Sloveniji žal ni tekmovališča, kjer bi se dalo trenirati curling."

Turki so za leto 2020 želeli prirediti tudi prave olimpijske igre, a je to poletno tekmovanje dobil Tokio. Zadnji politični dogodki v Turčiji po Gabrovčevem mnenju tudi ne kažejo na to, da bi ta dežela v kratkem lahko pridobila organizacijo tako velikega tekmovanja: "Rekel bi takole, Turčija se mora tako ali drugače najprej notranje stabilizirati. To, kar se dogaja zadnje leto ali leto in pol, ji ni v ponos niti v čast, kaj šele, da bi si lahko privoščila takšen spektakel, kot je prava olimpijada. Dejstvo je, da je prišlo do odsotnosti nekaterih držav na tem OFEMU (manjkali so med drugim Avstrija, Nemčija in Švica op. p.), in s tem ne zmanjšujem dosežka naših tekmovalcev, zaradi tega, ker so razmere takšne kot so. Če se bo ta politična nestabilnost stopnjevala, če bodo težnje po predsedniškem sistemu prevladale, bo to privedlo do tega, da bo Turčija še bolj razdvojena in potem ta država v naslednjih 20 letih nima možnosti, ne da pride v evropsko skupnost, kaj šele da bi priredila takšno veliko tekmovanje, kot so olimpijske igre."

Naslednji projekt mladih športnikov pod okriljem OKS bo OFEM konec julija v Györu. Poletno tekmovanje si želi ogledati tudi predsednik krovne olimpijske organizacije v Sloveniji: "Györ je na mojem seznamu še iz tako imenovanih judo časov, ki ga nisem nikoli obiskal, vedno sem ga doživel samo tekmovalno v dvorani. Morda bo to priložnost, da to, mislim da tretje največje madžarsko mesto, spoznam in sledim rezultatom, kot sem jim tukaj, na vseh tekmovališčih, s čim boljšim navijanjem ter podporo športnikom."
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji