Usposabljanje SD1

Tuji športniki v prihodnje lažje do slovenskega državljanstva?

Tuji športniki v prihodnje lažje do slovenskega državljanstva?
Uvodnega dela skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije v Ljubljani se je udeležil predsednik vlade Miro Cerar in pohvalil nastajajočo športno zakonodajo v državi in med drugim omenil tudi spremembo zakona o državljanstvu, ki naj bi športnikom v prihodnje omogočal lažji dostop do slovenskega potnega lista.
"Zakon bo omogočal večno konkurenčnost predvsem reprezentancam," je prepričan predsednik vlade. V novem predlogu zakona je namreč zapisano, da bo športnik lahko prišel do državljanstva tudi brez tega, da bi leto dni bival v Sloveniji, če bo to v interesu nacionalne panožne športne zveze in posredno s tem seveda države.

Cerar ni mogel mimo konec maja sprejetega novega zakona o športu, ki bo stopil v veljavo konec tedna. "To je eden od dosežkov triletnega dela te vlade, ki smo ga ustvarili skupaj. Mislim, da smo na koncu dobili dober zakon, ki ni zadovoljil želja vseh, pomeni pa pomemben pozitiven premik v podpori in promociji športa," je med drugim dejal Cerar in med pomembnimi novostmi izpostavil večjo dostopnost športa, dvojno kariero, boljšo sistemsko ureditev invalidskega športa, izboljšanje kakovosti strokovnega dela in večjo transparentnost delitve in porabe javnih sredstev. "Povečuje tudi prepoznavnost Slovenije, saj bo zakon poenotil barve državnih reprezentanc."
Premier je omenil tudi dva milijona evrov, ki jih je država letos dodatno namenila športu, a pri tem ni omenil dejstva, da je šlo za izravnavo primanjkljaja pri Fundaciji za šport, ki pa ima primanjkljaj zaradi obdavčitve iger na srečo oz. v športu konkretno Športne loterije.
Med pomembnimi prihodnjimi projekti vlade je izpostavil tudi projekt uvajanja ure telesne vzgoje dnevno za vse učence v osnovnih šolah, ki naj bi zaživel septembra 2018.

"Prišel sem z namenom, da se tukaj zahvalim vsem in izrečem priznanje vsem, ki delate za slovenski šport. Najprej vsem športnikom in športnicam, funkcionarjem in vsem trenerjem in drugim, ki pomagajo, prostovoljcem, lokalnim skupnostim in prav vsakomur, tudi staršem, ki pomagajo, da šport nosi ime Slovenije po celem svetu in da je dejansko eden naših največjih ambasadorjev na planetu," pa je že v uvodu poudaril predsednik vlade in obljubil dodatno podporo športu, saj je po njegovem mnenju ta ključen za razvoj družbe in posameznika.

 
V nadaljevanju dogajanja sta predsednik OKS Bogdan Gabrovec in dekan Fakultete za šport dr. Milan Žvan podpisala pismo o nameri med OKS in Fakulteto za šport in s tem javno izrazila interes za sodelovanje pri zagotovitvi ustreznih prostorov za delovanje Nacionalnega olimpijskega inštituta.


Olimpijski komite Slovenije je leto 2016 zaključil s 23.000 evri dobička, je na skupščini OKS povedal generalni sekretar te organizacije Edvard Kolar. Ta je posebej ponosen na rekordne prihodke, saj OKS levji delež sredstev pridobi od sponzorjev.
V zadnjem obdobju je zelo aktiven marketing OKS. Lani sta se mu kot nova sponzorja pridružila Ljubljanske mlekarne in Slovenske železnice, letos je OKS že podpisal pogodbo s Coca-Colo.

Dodatne prihodke si slovenski šport lahko obeta tudi od uvedbe priložnostne poštne znamke, saj se OKS usklajuje z državo, da bi priložnostno športno poštno znamko uvedli tudi v Sloveniji, naprodaj pa naj bi bila septembra, ko se praznuje teden športa. Po zagotovilih predsednika OKS Bogdana Gabrovca naj bi bili z državo že zelo blizu dogovoru.
Gabrovec je predstavil tudi področja zakonodaje, ki jih OKS ureja z državo. Pohvalil je sprejeti zakon o športu. OKS pa se trenutno aktivno trudi za davčne olajšave. Med drugim spremembo zakona o dohodnini, saj OKS želi, da bi bile neobdavčene nagrade športnikom za osvojene medalje na največjih tekmovanjih. OKS si želi zvišati tudi delež, ki ga zavezanci za dohodnino lahko namenijo športu. Trenutno je to 0,5 odstotka, želja je odstotek. Prva zahteva je bila zavrnjena, pristojno ministrstvo pa je obljubilo nova pogajanja.

Predsednik Gabrovec izpostavlja še vrsto drugih pogajanj, kot so olajšava za investiranje v osnovna sredstva in opremo, olajšavo na davek od dohodka pravnih oseb, ki lahko trenutno le 0,3 odstotka davka usmerijo po svojih željah. OKS pa predlaga tudi olajšave za investicije v športne objekte, ki jih športna društva vlagajo v športno opremo, te pa naj bi šle na račun DDV. OKS predlaga tudi, da se ukine dodatno obdavčenje iger na srečo, ki je bila uvedena v obdobju krize, saj so se na ta račun močno zmanjšala sredstva Fundacije za šport. Postopki so v različnih fazah dogovarjanja in usklajevanja.
Gabrovec je omenil tudi nastajajoči novi zakon o zdravstvenem varstvu in past, ki je vezana na zakon o športu. Ta zakon ne predvideva brezplačnih zdravstvenih pregledov za športnike. "Tu bomo vztrajali na pregledih, saj lahko naslednji minister marsikdaj pozabi dogovore," pravi Gabrovec, ki si želi zakonsko ureditev tega vprašanja.

OKS je v svoje članstvo sprejel tudi Krosmintonsko zvezo Slovenije, Navtično zvezo Slovenije in Frizbi zvezo Slovenije.
Nekdanji generalni sekretar OKS Tone Jagodic pa je predstavil projekt Nacionalne športne kartice, ki bi poenotila slovenski športni prostor, ob tem pa dodaja, da je to nadgradnja že obstoječih kartic.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji