Usposabljanje SD1

Gabrovec: Györ je eno najlepših mest, kar sem jih videl

Gabrovec: Györ je eno najlepših mest, kar sem jih videl
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je na prizorišču letošnjega Olimpijskega festivala evropske mladine v Györu pozdravil slovensko izbrano vrsto in jim zaželel veliko uspeha v tem tednu, ko bo "mesto rek" gostilo tekmovanje mladih športnikov med 14. in 18. letom.
V Györu (slovensko Gjur, nemško Raab), ki je s 130.000 prebivalci, torej podobno veliko kot Maribor, šesto največje mesto na Madžarskem, se bo ves prihodnji teden za odličja merilo približno 2600 tekmovalcev in tekmovalk iz 50 evropskih držav, od tega 73 slovenskih. Prve olimpijske občutke bodo mladi športniki lovili v desetih panogah na enajstih prizoriščih.

Slovenija bo nastopila kar v devetih športih od desetih v programu, slovenske barve bodo branili v atletiki, judu, cestnem kolesarstvu, gimnastiki, kajaku in kanuju na mirnih vodah, odbojki, plavanju, rokometu in tenisu, slovenskih predstavnikov ne bo zgolj v košarki.
Njihove nastope bo spremljal tudi prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja Gabrovec, ki je po letošnjem zimskem OFEM-u zdaj drugič član odprave mlade olimpijske ekipe.
"Moram reči, da mi je ta del obiskov na nek način najbolj pri srcu, zaradi tega, ker najbolj vidiš tisto pravo iskrenost športnikov. Polni so zanosa, ne vedo še čisto vsega, kar jih čaka na tej športni poti, njihova zvedavost in neinformiranost je tista prava, da je tudi trema manjša, kot je lahko kasneje. Ocenjujem, da je ta ekipa letos zelo dobra pri vseh športih, če ne bo neljubih presenečenj ali poškodb, bodo tudi rezultati primerni prejšnjim odpravam in s tem za nekatere dobra popotnica za prave olimpijske igre leta 2020, za nekatere pa leta 2024. Zanesljivo lahko kot predstavnik OKS ocenim, da ni bojazni za slovenski vrhunski šport v prihodnje," je danes v Györu povedal Gabrovec.

Slednji je sicer prvič v tem lepem madžarskem mestu, ki ga zaznamuje stičišče pritoka Donave in reke Rabe, s čimer je na prvi pogled podobno Benetkam ali St. Peterburgu. Nahaja se znotraj tako imenovanega zlatega trikotnika Dunaj - Bratislava - Budimpešta in je eno najpomembnejših gospodarskih mest Madžarske, tukaj ima največjo sestavljalnico avtomobilskih motorjev nemški Audi.

"Györ sem imel možnost obiskati že vsaj desetkrat, a ga do danes nikoli nisem. Zelo prijetno sem presenečen, da je to eno najlepših mest, ki sem jih do zdaj videl, saj sem si ga včeraj ogledal. Kar se tiče prizorišč, še ne morem dati ocene, saj nisem videl dovolj, je pa osrednji stadion ETO impozanten, saj je sestavni del osrednjega hotela, iz katerega vidiš kar na igrišče, kar je verjetno ena posebnosti v svetu. Zanimivo je, ker se veliko dogaja prav na tistem prizorišču," je o organizatorjih povedal Gabrovec.

   

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji