Mineva natanko 25 let od prve olimpijske kolajne v samostojni Sloveniji

Mineva natanko 25 let od prve olimpijske kolajne v samostojni Sloveniji
Pred natanko 25 leti sta veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj s tretjim mestom v Barceloni osvojila prvo olimpijsko kolajno za samostojno Slovenijo. Do danes so jih naši športniki in športnice osvojili že 38.
Dobro leto po osamosvojitvi in pol leta po prvem nastopu na zimskih igrah je mlada država prvič pod samostojno zastavo nastopala še na poletnih olimpijskih igrah. Želja je bila prva kolajna, kandidatov pa kar nekaj. Izstopal je že tedaj izkušeni strelec Rajmond Debevec. Številni so stavili na telovadca Lojzeta Kolmana. Visoko pa so kotirale tudi veslaške delnice.

Nestrpnega čakanja je bilo konec na osmi dan iger, prvega avgusta. V veslaškem finalu dvojcev brez krmarja sta Denis Žvegelj in Iztok Čop zaostala le za posadkama Velike Britanije in Nemčije ter tako osvojila prvo kolajno za samostojno Slovenijo. Do danes so jih slovenski športniki zbrali 38.
Ko sta se Čop in Žvegelj z bronastima kolajnama vrnila v olimpijsko vas, so jima v objem skočili tudi člani četverca brez krmarja. Prav velikega veseljačenja kvartetu tedaj ni bilo, saj jih je že dan zatem čakal finalni nastop. Kot kaže, pa je dal uspeh dvojca krila tudi drugi slovenski posadki. Le 24 ur po zgodovinskem podvigu so se namreč tudi Jani Klemenčič, Milan Janša, Sadik Mujkič in Sašo Mirjanič prebili do bronastega odličja.
"Lepi spomini … A bilo smo premladi, da bi se zavedali, kaj nam je uspelo. Takrat nisem ločil med vaško tekmo in olimpijskimi igrami. Žal. Vse skupaj je za menoj prišlo z zamudo," se spominja Klemenčič, ki je s sotekmovalci do odličja prišel v epskem zaključku finala. Pred tem je pomembno vlogo odigral Milan Janša, ki je 500 metrov pred ciljev zavpil: "Še 250 metrov!" Danes se motivacijski ukani zgolj nasmehne. "Treba je bilo potrošiti zadnje atome moči. Bilo je tesno. No, če smo imeli takrat srečo, pa smo nato ta davek s četrtim mestom plačali na naslednjih igrah."

Zgolj dve leti po zgodovinskem podvigu je član četverca Mirjanič umrl v prometni nesreči. Preostala peterica pa je 25 let po Barcelone razpršena na različnih koncih; Čop je selektor veslaške reprezentance in zastopnik proizvajalca čolnov Filippi, Žvegelj je lastnik veganskega bara na Bledu in v Ljubljani, Klemenčič oddaja sobe, vodi restavracijo na Bledu in organizira "teambuldinge", Janša službuje kot oskrbnik v blejski Festivalni dvorani, Mujkič pa je upravnik na policijski enoti Kranj.

OLIMPIJSKE KOLAJNE ŠPORTNIKOV IZ SLOVENIJE
38 osvojenih olimpijskih kolajn
  • 23 na poletnih OI in
  • 15 na zimskih OI.

NAJUSPEŠNEJŠI SLOVENSKI ŠPORTNIKI NA OI
  • Tina Maze (4): 2 zlati, 2 srebrni;
  • Iztok Čop (4): 1 zlata, 1 srebrna, 2 bronasti;
  • Luka Špik (3): 1 zlata, 1 srebrna, 1 bronasta;
  • Vasilij Žbogar (3): 2 srebrni in 1 bronasta;
  • Rajmond Debevec (3): 1 zlata, 2 bronasti.

DVA SLOVENCA Z VSEMI TREMI KOLAJNAMI
  • Iztok Čop in
  • Luka Špik.

Vir: siol.net

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji