Slovenska olimpijska hiša na OI v Pjongčangu in Tokiu

Slovenska olimpijska hiša na OI v Pjongčangu in Tokiu
Slovenija bo imela svoji hiši na zimskih olimpijskih igrah prihodnje leto v južnokorejskem Pjongčangu ter na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v japonskem Tokiu.
Vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije je načrte za slovensko hišo v Tokiu predstavilo danes v pogovoru z enim vodilnih mož organizacijskega obora OI v Tokiu Takeom Hirato.
Generalni sekretar organizacijskega odbora poletnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020 Hirata je danes obiskal sedež krovne športne organizacije v Ljubljani, kjer se je z vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije zadržal v pogovoru. Med drugim so spregovorili tudi o tem, da namerava imeti na OI 2020 v Tokiu Slovenija tudi svojo hišo, kot jo bo po nekaj letih premora imela že na OI prihodnje leto v Južni Koreji.
Slovenska olimpijska hiša bo prihodnje leto zaživela prvič po nekaj zaporednih olimpijskih igrah premora, glavni partner pa bo poleg OKS in državnih ustanov podjetje Kolektor, ki ima med drugim edino slovensko podjetje v Južni Koreji. Na naslednjih OI v Južni Koreji, kjer je častni konzul Slovenije prav prvi mož Kolektorja Stojan Petrič, bo hiša le dva kilometra oddaljena od olimpijske vasi, v bližini pa bodo svoje imeli tudi Avstrija, ZDA, Švedska, Švica.

Hirata je danes na japonskem veleposlaništvu v Ljubljani skupaj z veleposlanikom Keijiom Fukudo sprejel nekdanjega telovadca Miroslava Cerarja, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejšega slovenskega športnika. Hirata mu je ob tej priložnosti izročil judo kimono.
Cerarja so kot olimpijskega zmagovalca leta 1964 na svetovnem forumu o športu in kulturi, ki je bil oktobra lani v Kjotu in Tokiu, posebej najavili kot edinega tujega športnika, sprejeli pa so ga v kabinetu japonskega predsednika vlade Shinza Abeja. Takrat je glavni svetovalec japonskega premiera Eiichi Hasegawa Cerarju podaril posnetek njegovega zmagovalnega nastopa na konju z ročaji leta 1964.


Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji