Usposabljanje SD1

Krovna športna organizacija na slovenskem je obeležila 26-letnico delovanja

Krovna športna organizacija na slovenskem je obeležila 26-letnico delovanja
Olimpijski komite Slovenije je v Ljubljani slovesno obeležil 26 let delovanja in se na ta način spomnil na podpis ustanovne listine, ki se je zgodil 15. oktobra 1991 v Štihovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Prestižno priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja je prejel nekdanji vrhunski kanuist Andrej Jelenc.
"Na OKS smo ponosni, da smo del športne družine, da smo tista podskupina družbe, ki daje slovenskemu narodu največ. Dajemo enotnost in pogled na svet, ki ni vezan na politično ali kakšno drugo pripadnost in materialni status. Želim si, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. Ne smemo pa pozabiti, da ob največjih športnih dosežkih največ šteje tisto, kar je v samem športu, da gradimo celotno družbo, ki bi bila v prihodnosti dobra osnova za življenje nas, naših otrok in vnukov," je uvodoma povedal predsednik OKS Bogdan Gabrovec in kot zgled izpostavil nekdanjega telovadca Miroslava Cerarja, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejšega slovenskega športnika, ter nedavno zlato medaljo slovenske košarkarske reprezentance.

Glavni nagrajenec Jelenc je med drugim tudi član slovenskega hrama športnih junakov, saj je bil eden najboljših športnikov doslej, po končani športni poti pa se je na slovenski in mednarodni ravni uveljavil kot pomemben funkcionar in organizator v kajakaškem športu.
Strelska zveza Slovenije je prejemnica letošnjega priznanja za fair play. Priznanja za pomemben razvoj športa so dobili Miran Müllner iz športne zveze Nova Gorica, za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo Zdenka Ponomarenko (ŠZ Koper), Tomo Šarf pa za dolgoletno delovanje v gorskih tekih.

Tanja Žakelj, Mateja Šimic, Žan Kranjec in Miha Hrobat so z OKS popisali pogodbe o sofinanciranju njihovih šolnin za management v športu v višini tisoč evrov. OKS je podpisal tudi partnersko pogodbo s Finančno upravo Slovenije (FURS).
Dobra četrt stoletja je staro samostojno slovensko olimpijsko gibanje. Poleg slovenskih športnih zvez, olimpijskih panog in tistih, ki jih priznava mednarodna olimpijska družina, sta 15. oktobra pred 26 leti olimpijsko listino podpisala tudi nosilca zlatih olimpijskih odličij Leon Štukelj in Miro Cerar, ki sta po osamosvojiti Slovenije dobila dostojne športne naslednike. OKS je bil polnopravno vključen v olimpijsko družino 5. februarja 1992. Tega leta je samostojna slovenska olimpijska reprezentanca prvič nastopila na zimskih OI.
Na lanski slovesnosti so ob petindvajsetletnici podelili posebna priznanja članom iniciativnega odbora za ustanovitev OKS, ki so ga sestavljali Janez Kocijančič, Ivo Daneu, Rajko Šugman, Janez Stele, Miroslav Cerar ter pokojna Evgen Bergant in Milan Jerman.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji