OI Pariz 2024

Seja Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije

Seja Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije
Uvodoma so se člani IO OKS z minuto molka poklonili spominu v nedeljo preminulemu plavalnemu trenerju Dmitriju Manceviču, ki je pustil neizbrisni pečat v slovenskem športu.
Direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj je napovedal, da bo skupaj z evropskimi sredstvi iz državnega proračuna za šport letos na voljo 23,7 milijona evrov, od tega večino za programe, milijon pa za investicije v športu. Fundacija za šport pa bo v četrtek že začela z odpiranjem vlog za razdelitev sedmih milijonov in naj bi po besedah novega predsednika FŠO Aleša Remiha začela z razdeljevanjem sredstev verjetno tako kot običajno, četudi je bil razpis objavljen šele 22. decembra, slaba dva meseca pozneje kot običajno.

V državnem zboru je tudi novela novega zakona o igrah na srečo. FŠO dobiva denar iz koncesijskih dajatev od igre na srečo, novela pa posega tudi v morebitna dovoljenja za delovanje tujih ponudnikov pri nas. OKS, ki je solastnik Športne loterije, ta ima edina dovoljenje za športne stave, bo o tem razpravljal na eni naslednjih sej.Obravnavali so zakon o premostitvenem zavarovanju športnikov, ki je bil sprejeto že leta 2014 in po besedah generalnega sekretarja OKS Blaža Perka sklad za vplačevanje odtlej še ni zaživel, ker ni bilo še nobenih vplačil, "saj športniki ne poznajo prednosti in slabosti sklada". V slednjega bi športniki vplačevali svoje zaslužke od nagrad ali pogodb ter iz njega po koncu karier črpali sredstva. Po sedanjem zakonu bi ga likvidirali 30. junija letos, če dotlej ne bo zaživel in ne bo vsaj 100.000 evrov vplačanih sredstev.

IO OKS je zato hotel državnemu zboru predlagati prestavitev datuma ukinitve zakona s sredine letošnjega leta na konec prihodnjega. To je nastalo na pobudo športnikov, med katerimi je po besedah podpredsednika OKS Janeza Sodržnika vse več zanimanja za vplačevanje v sklad. Podpredsednik OKS Iztok Čop je dejal, da so bili doslej le stroški z vzpostavitvijo sklada in da ima z njim Kapitalska družba minus v bilanci. Dodal je, da so se pogoji za vstop v sklad sicer spremenili, kljub temu pa ni prepričan, da bi zakon lahko zaživel. Podobno je menilo še nekaj članov IO, zato je Gabrovec na koncu predlagal, da bi predlagali zvezam opredeljevanje do te tematike in da bi čim prej našli rešitev.

Ker je prirejanje izidov vse bolj na prvem mestu problemov v svetovnem športu, bo po OI v Južno Koreji pripravili srečanje OKS in panožnih zvez, kako bi tudi pri nas začeli z reševanjem teh težav, saj je to po navedbah Mednarodnega olimpijskega komiteja to prisotno tudi v Sloveniji.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji