Usposabljanje SD1

Cas preklical dosmrtne suspenze 28 ruskim športnikom

Cas preklical dosmrtne suspenze 28 ruskim športnikom
Mednarodno športno razsodišče Cas je danes preklicalo dosmrtne dopinške suspenze 28 ruskim športnikom, ki jih je po dopinški aferi na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 suspendiral Mednarodni olimpijski komite. Nekateri od njih bi tako lahko nastopili že na bližnjih zimskih igrah v Pjongčangu.
Pri Casu so ocenili, da dokazi Mok-a pri vseh ruskih športnikih, ki so se pritožili na arbitražo, niso imeli iste teže. Dokazi proti omenjenim 28 športnikom, ki jim je Cas preklical dosmrtne suspenze in potrdil rezultate, ki so jih dosegli na ZOI v Sočiju 2014, so bili "nezadostni", da bi lahko utemeljili, da so prekršili protidopinška pravila v zvezi z domnevnim sistemskim dopingom v državi med olimpijskimi igrami v Sočiju 2014.
Ob tem je Cas za dodatnih enajst vpletenih športnikov potrdil, da so bili "dokazi Moka proti njim ustrezni", a jim je skrajšal dopinški suspenz in ga omejil le na zimske olimpijske igre v Pjongčangu.

Pri Casu so še poudarili, da njihova naloga ni bila ugotavljanje oziroma odločanje o tem, ali je Rusija leta 2014 med domačimi igrami izvajala sistemski doping in manipuliranje z odvzetimi vzorci ali ne, temveč zgolj odločanje o zbranih dokazih proti vsakemu posameznem športniku posebej. Med športniki, ki jim je Cas odpravil suspenz, tako da jim ne bo treba vračati olimpijskih kolajn iz Sočija 2014, so tudi olimpijski prvak v smučarskem teku Aleksander Legkov, olimpijski prvak v skeletonu Aleksander Tretjakov in sankač Albert Demčenko, medtem ko olimpijski prvak v bobu Aleksander Zubkov še naprej ostaja suspendiran za olimpijske igre v Pjongčangu. Mok je zaradi domnevnega sistemskega dopinga Rusijo suspendiral z zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji, ob tem pa dovolil 169 ruskim športnikom nastopiti na bližnjih igrah pod nevtralno zastavo.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji