Usposabljanje SD1

Danes so se v olimpijski areni borili biatlonci, skakalke in deskarka na snegu

Danes so se v olimpijski areni borili biatlonci, skakalke in deskarka na snegu
Anja Eržen na 10 km zasledovalni tekmi in fantje na 12.5 km razdalji so današnje tekme končali povprečno. Pravega zadovoljstva med njimi ni bilo zaznati. Podobno velja tudi za deskarko Kajo Verdnik. Lepša slika je bila zvečer, ko so olimpijski nastop končale skakalke.
Nemška biatlonka Laura Dahlmeier je na olimpijskih igrah v Pjongčangu dva dni po zmagi v sprintu danes osvojila še zlato v zasledovanju. Na 10-kilometrski tekmi je za 29,4 sekunde premagala Slovakinjo Anastazijo Kuzmino na drugem mestu in še za dve desetinki sekunde več Francozinjo Anais Bescond na tretjem.

Edina Slovenka Anja Eržen, ki je šla v tekmo kot 47., je s šibkim strelskim nastopom in kar sedmimi kazenskimi krogi zasedla 51. mesto. Blejka je tekmo začela dobro, s strelsko ničlo napredovala na 36. mesto in se približala točkam svetovnega pokala, v nadaljevanju pa je zgrešila skoraj polovico, oziroma sedem od preostalih 15 strelov in močno nazadovala. "To je bila zame ena najtežjih tekem v letošnji sezoni, vsaj kar se tiče razmer. Bilo je zelo mrzlo, veter je samo poslabšal zadevo. Streljanje mi res ni šlo, želela sem si veliko več. Res sem upala, da bom popravila položaj, pridobila nekaj mest. A takšna je situacija, nisem bila edina, ki je veliko grešila. Poskušala bom iti naprej, čaka me še ena individualna preizkušnja, to tekmo pa bom poskušala čim prej pozabiti," je dejala Erženova.

Slabo uro za dekleti so se na start 12.5 km zasledovalne preizkušnje podali še moški. Francoz Martin Fourcade je ubranil naslov biatlonskega olimpijskega prvaka v zasledovanju iz Sočija 2014. Kljub kazenskemu krogu je ugnal srebrnega Šveda Sebastiana Samuelssona za 12 sekund in bronastega Nemca Benedikta Dolla za 15,1.

Slovenski tekmovalci so nastopili pod pričakovanji. S šestimi kazenskimi krogi je bil najboljši Klemen Bauer na 24. mestu. Jakov Fak je po drugem streljanju in treh zgrešenih strelih odšel na pogovor k trenerju Tomašu Kosu, a se nato vendarle odločil za nadaljevanje. Sledili so še trije kazenski krogi in končno 47. mesto. Miha Dovžan pa je bil s sedmimi kazenskimi krogi predzadnji 59. s skoraj sedmimi minutami in pol zaostanka.

"Razmere so bile podobne kot v nedeljo, morda je bil veter še nekaj močnejši. Predvsem v streljanju stoje sem imel veliko težav, močno je zapihalo prav ko sem bil na strelišču, moral sem odložiti puško in počakati. Nato sem zgrešil dvakrat, a lahko bi se izšlo še slabše. Cilj je seveda bil, da zadanem kakšen strel več, tekaška forma je dobra, in želel sem se na lestvici povzpeti še precej višje kot za dve mesti. A naš šport je nepredvidljiv, hitro se vse obrne. Upam, da se bo tudi v moj prid, saj bi bilo to formo škoda zapraviti," je razmere na tekmi opisal 32-letni Klemen Bauer.

Še večje težave je imel Jakov Fak. V prvem streljanju je trikrat meril preveč desno, po popravi merilne naprave je bil neuspešen še dvakrat. Po pretečenih kazenskih krogih mu je eden od tekmovalcev preprečil izhod iz kazenskega kroga, da bi se izognil trčenju, je stopil čez provizorično ograjo. "Mislil sem, da sem naredil prekršek, da bom diskvalificiran, saj se je vse to zgodilo za vmesnim časom, tako da me semafor ni zaznal. Po pogovoru s trenerjem Kosijem sem nadaljeval, nisem hotel odstopiti, tega v karieri še nisem storil. Na koncu nisem bil diskvalificiran, ker so se sodniki strinjali, da so mi preprečili izhod, sem bil pa zbegan, to se mi je namreč zgodilo prvič. Za nameček sem po tretjem streljanju odtekel kazenski krog preveč. S tem se najbrž ne bi vsak pohvalil," je težave opisal slovenski adut.

Že dopoldne je svoje nastope na olimpijskih igrah sklenila deskarka Kaja Verdnik. Pričakovano končala v kvalifikacijah snežnega žleba. Zasedla je 21. mesto, prehitela pa tri tekmovalke. V prvi vožnji je padla, tudi v drugi pa ni bila posebej prepričljiva. "Čeprav nisem imela posebnih pričakovanj, sem nad sabo razočarana. Ne zaradi uvrstitve, ampak zaradi voženj. Na treningu mi je šlo precej bolje, tukaj pa me je malo izdala trema, vsega tega, kar se tukaj dogaja okoli mene, enostavno nisem vajena. Nobena vožnja mi ni uspela, kot sem si zamislila. V prvi sem padla, zato sem bila v drugi še bolj nervozna," je po tekmi dejala deskarka, ki ni hotela tvegati zahtevnejših trikov: "Odpeljala sem svojo varno vožnjo, tako, ki jo res obvladam, a žal se mi tudi ta ni posrečila. Zahtevnejši in bolj tvegani triki bi mogoče prišli v poštev, če bi prvo vožnjo odpeljala optimalno."

Vodilna v svetovnem pokalu Maren Lundby je osvojila zlato na tekmi smučark skakalk na olimpijskih igrah v Pjongčangu, druga je bila Nemka Katharina Althaus, tretja pa Japonka Sara Takanashi.

Najboljša Slovenka Nika Križnar je bila sedma, Ema Klinec je bila 14., Špela Rogelj 22., Urša Bogataj pa 30. " V prvi serij sem napravila napako napako s poznim odskokom. V drugi seriji sem to popravila, naredila lep skok in lep doskok ter dobila lepe ocene," je najboljšo slovensko uvrstitev doslej na igrah ocenila Križnarjeva. "Vsak razmišlja o medalji. A tudi sedmo mesto je lep rezultat, tega se bom skušala veseliti. Po poskusni seriji sem si rekla, da ne bom ponovila iste napake. Ko sem v prvi seriji skočila, se mi je kamen odvalil in sem si rekla, to je to. A to ni bil maksimum. Če bi oba naredila enako dobro, bi bila še višje," je najboljša slovenska skakalka na olimpijski tekmi analizirala svojo uvrstitev.

"Tekma je bila snežena, vetrovna in mrzla. S prvim skokom sem zadovoljna, glede na vse čakanje mi je dobro uspelo. Težko bi kaj več iztržila, nisem pa zadovoljna z drugim skokom, zmanjkalo mi je psihične energije in zavedala sem se, da je konec vrhunskega rezultata. Tako da je zadovoljstvo pol - pol," pa je potegnila črto pod edini olimpijski nastop deklet v Južni Koreji Ema Klinec. "Sem razočarana, tega ne bom skrivala. Če si nekaj želiš in za nekaj garaš ... je pa res, da je treba garati naprej. Med deset sem si želela, ampak na OI štejejo medalje. Realno je bila sicer težko dosegljiva, a vedno se borim do konca in tudi tokrat sem se," je še dejala Ema Klinec za slovo od Koreje.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji