OI Pariz 2024

Fenomenalni Jakov Fak do srebra na 2o km preizkušnji

Fenomenalni Jakov Fak do srebra na 2o km preizkušnji
Biatlonec Jakov Fak je na olimpijskih igrah v Južni Koreji Sloveniji priboril srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi. Zaostal je le za Norvežanom Johannesom Thingnesom Boeom, ki je kljub dvema minutama pribitka Faka prehitel za 5,5 sekunde.
Jakov Fak si je kolajno, drugo na olimpijskih igrah, potem ko je leta 2010 v Vancouvru še v Hrvaškem dresu osvojil bron v sprintu, predvsem pristreljal. Še po treh strelskih nastopih so bili pred njim Francoz Martin Fourcade, Šved Jesper Nelin ter norveška brata Tarjei ter Johannes Thingnes Boe, ki sta imela tudi pomembno podporo na tribunah, saj je norveške biatlonce na skrajni vzhod Azije prišel bodrit tudi princ Haakon.

Mlajši, 24-letni Johannes Thingnes Boe, je potrdil izredno pripravljenost v smučini in si kljub drugemu zgrešenemu strelu priboril prvo olimpijsko zlato kolajno v karieri, dve napaki Tarjeija Boeja in Fourcada ter kar tri Nelina pa so 30-letnemu Faku odprle pot do kolajne.

V finišu se je Fak, ki je bil v Pjongčangu že bronast na svetovnem prvenstvu 2009, za srebro na daljavo spopadel z dosežki Avstrijca Dominika Landertingerja, imel tudi drobno prednost, ker je poznal čase tekmeca in zdržal, ter Slovenijo tudi na letošnjih igrah vpisal na seznam dobitnikov kolajn. "Vedel sem, da imam ob sebi sposobno ekipo. Bil sem dobro informiran in vesel sem in zelo hvaležen vsem, ki so mi pomagali," je dejal Fak takoj po uspehu in  ni pozabil trenerjev in serviserjev, ki so mu v zadnjem petkilometrskem krogu dajali podatke o izidih tekmecev. Veliko veselje pa je tudi plod težke tekme. "Vedno tečeš z zaostankom za najboljšimi in potem moraš na to naravnati svoj ritem, a paziti, da ne greš čez dovoljeno mero. Tudi težko rečem, da se mi je res vse poklopilo. Vložil sem svoj maksimum v tek in streljanje. Moral sem se pobrati in zbrati po dveh slabih nastopih tukaj, ki sta bila posebej posledica slabega streljanja. Današnji uspeh je predvsem plod dolgoletnega dela in če bomo tako nadaljevali, se ni bati za naprej," je še dejal junak slovenske olimpijske odprave 2018, tudi dvakratni svetovni prvak, in priznal, da se bo zvečer nekoliko poveselil tudi s slovensko ekipo, še pred tem pa se mora po vseh obveznostih, ki ga čakajo, nujno slišati tudi z družino.

"Tak nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je narediti želen rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Posebej se je pripravljal, veliko tudi sam, in to se mu je lepo obrestovalo," je po tekmi povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos in pohvalil zanesljivost svojega varovanca na strelišču. Fakov osebni trener Uroš Velepec, ki na OI vodi ukrajinsko žensko vrsto, pa se je spomnil vseh zdravstvenih težav svojega varovanca v zadnjih letih: "Samo največji šampioni se po takih problemih vrnejo na ta način."

Klemen Bauer je po dveh zgrešenih strelih, sicer bi bil prav tako v boju za kolajno, zasedel 15. mesto, Miha Dovžan je bil 35., Mitja Drinovec pa skromen 80.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji