Usposabljanje SD1

Zgodovinski obisk Thomasa Bacha v Severni Koreji

Zgodovinski obisk Thomasa Bacha v Severni Koreji
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je prispel na tridnevni uradni obisk v Severno Korejo. Na letališču v Pjongjangu je Bacha sprejel Kim Il-guk, severnokorejski minister za telesno kulturo in šport, ki je hkrati tudi predsednik severnokorejskega olimpijskega komiteja.
Obisk prvega moža mednarodne olimpijske družine v Severni Koreji sodi v sklop načrtovanih dejavnosti, povezanih z otoplitvijo odnosov in s sodelovanjem severnokorejskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu. "Osrednjo pozornost v pogovorih bomo namenili prihodnjemu razvoju športa v Demokratični ljudski republiki Koreji, potem ko so njeni športniki uspešno nastopili na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu," so sporočili iz MOK-a. Predsednik MOK-a je bil glavni posrednik med Severno in Južno Korejo pri  sporazumu med sicer uradno sprtima državama o udeležbi severnokorejskih športnikov na igrah v Pjongčangu. Thomas Bach je v svojih nastopih poudaril, da je obe strani povezal duh olimpijskih iger in olimpizma in prav s skupnim sodelovanjem na olimpijskih igrah sta Koreji svetu poslali močno sporočilo miru.

Južnokorejski mediji poročajo, da gre za zgodovinski obisk najvišjega predstavnika mednarodnega olimpijskega gibanja v Severni Koreji. Desetčlanska delegacija MOK-a je v Severno Korejo pripotovala s severnokorejsko državno letalsko družbo Air Koryo z letalom, ki je vzletelo z mednarodnega letališča v Pekingu. Bach je držal obljubo, ki jo je dal januarja v Lozani na pogajanjih o udeležbi Severne Koreje v Pjongčangu, da bo spomladi obiskal Pjongjang. Obisk predstavnikov olimpijske družine bo tudi priložnost za pogovor o pripravah severnokorejskih športnikov in kvalifikacijah ter njihovi udeležbi na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu ter na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu.

Prav tako bo delegacija MOK-a predstavila pogoje za udeležbo severnokorejskih športnikov na prihodnjih olimpijskih igrah mladih, zimski izvedbi iger mladih leta 2020 v Lozani ter poletni izvedbi leta 2022. Gostitelj teh še ni bil izbran.

Za zdaj še ni jasno, ali se bo uradna delegacija MOK-a med obiskom v Severni Koreji sestala tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji