OI Pariz 2024

Neverjetno potovanje 3 deklet: iz Švice do Nove Zelandije s kolesom in pridihom olimpizma

Neverjetno potovanje 3 deklet: iz Švice do Nove Zelandije s kolesom in pridihom olimpizma
Tri športnice iz dežele kivijev, dve z olimpijsko izkušnjo, Rebecca Wardell, Sarah Van Ballekom in Emma Twigg, so se na kolesarskem popotovanju od Švice do rodne Nove Zelandije na 10. dan svojega potovanja ustavile na Bledu.
Twiggovi, svetovni veslaški prvakinji v enojcu iz leta 2014, je slovenski turistični biser dobro znan. Na jezeru je preživela številne trenažne ure, leta 2011 pa na svetovnem prvenstvu na Bledu osvojila bronasto odličje. Do doma jih čaka še 17 tisoč kilometrov!

Njihova kolesarska avantura, ki so ji nadele ime The long way home, se je začela 30. aprila v Lozani v Švici in se bo čez približno leto dni končala na rodni Novi Zelandiji. Celotno pot bo opravila samo najstarejša članica ekipe, nekdanja atletinja Rebecca Wardell, ki je že od nekdaj sanjala o tem, da bi se v domovino vrnila s kolesom, medtem ko bo Sarah Van Ballekom s kolesarskega vlaka izstopila konec poletja na Kitajskem, Emma Twigg, največje športno ime med njimi, pa bo pustolovščino z globljim pomenom končala julija v Iranu, ko se bo podala na kvalifikacije za uvrstitev na svoje četrte olimpijske igre v Tokiu leta 2020.
"Uf, vse skupaj je kar izziv. Na pot se namreč nismo posebej pripravljale, tako da si lahko prestavljate, kako smo," je po težko pričakovanem tušu in zaslužneme kosilu navdušeno razlagala Sarah, nekdanja sodelavka Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je v ekipi zadolžena za stike z javnostmi. "Včeraj, na 9. dan kolesarjenja smo si privoščile počitek v Bovcu, krasen dan," je pohvalila slovensko naravno kuliso. Popotnice računajo, da jim bo vsak dan lažje, saj bo telo vedno bolje pripravljeno. V povprečju vsak dan prekolesarijo približno sto kilometrov.

 
Na poti skozi Slovenijo pa so se jim pridružili tudi naši olimpijci ter dekletom postanek v deželici pod Alpami vsaj malce (kolesarsko) olajšali z dobro družbo in ogledom nekaterih največjih slovenskih biserov. Projekt je za Slovenijo koordiniral Klub slovenskih olimpijcev, dekletom pa so se na poti pridružili: Peter Dokl, Petra Robnik, Miroslav Cerar, Franc Škerlj (na sprejemu na Bledu ter v slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru), Jani Klemenčič, Iztok Čop, Klemen Bauer in Andreja Mali.

Njihova pot ni namenjena zgolj pustolovščini, temveč ima globlji pomen - ozaveščanje in spodbujanje mladih deklet k razvoju veščin in sposobnosti skozi šport za vodstvene položaje v prihodnosti. Tako v okviru fundacije ''Forward'' poteka tudi zbiranje sredstev. Njihova tiha želja je, da bi za vsak kilometer pridobile vsaj 1 dolar (0.84 evra). Od Švice do Nove Zelandije jih loči več kot 18 tisoč kilometrov, kar pomeni, da bi bil znesek lahko precej visok. Še zdaj, po prvih tisoč kilometrih, ki so jih zabeležile ravno včeraj, so zbrale več kot sedem tisoč dolarjev. Dekleta so se na Bled pripeljala prek Predela iz Bovca in pot nadaljevala proti Bohinju, ki je Emmi Twigg zelo dobro poznan, saj se je tam že večkrat pripravljala na pomembnejša tekmovanja. V tem delu projekta se je zato vključila tudi Veslaška zveza Slovenije in del poti je z dekleti prekolesaril tudi generalni sekretar, Jernej Slivnik.
Častni pokrovitelj projekta ''TheLongWayHome'' pa je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Njihovo pot lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih
https://www.instagram.com/thelongwayhome.nz/
https://www.facebook.com/thelongwayhome.nz/

Več o projektu #TheLongWayHome si lahko preberete tukaj.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji