Usposabljanje SD1

V Tarragoni se začenjajo sredozemske igre

V Tarragoni se začenjajo sredozemske igre
Danes se bodo v Tarragoni začele XVIII. sredozemske igre. Prvi poudarek letošnjega tekmovanja držav iz geografskega področja ob Sredozemlju bo današnja večerna slavnostna prireditev ob otvoritvi iger, tekmovalno pa se bo zares začelo dogajati v soboto.
Sredozemske igre veljajo za nekakšno mini različico olimpijskih iger, potekajo tudi v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem. Pravico do nastopa imajo športniki iz držav sredozemskega prostora, na igrah pa bo priložnost za nastope dobilo veliko športnikov: tudi slovenska zasedba bo močna, saj bo celotna delegacija štela 260 članov, od tega bo aktivnih udeležencev 179 (91 športnic in 88 športnikov), ki jih bo na otvoritveno slovesnost ob 21. uri popeljal zastavonoša Sašo Bertoncelj. Slovenci bodo tekmovali v 25 športnih panogah: atletiki, badmintonu, balinanju, boksu, dviganju uteži, športni in ritmični gimnastiki, golfu, jadranju, judu, kajaku in kanuju na mirnih vodah, karateju, cestnem kolesarstvu, konjeništvu (preskakovanju ovir), košarki 3na3, lokostrelstvu, namiznem tenisu, odbojki, odbojki na mivki, plavanju, rokoborbi, rokometu, strelstvu, taekwondoju, tenisu, triatlonu in veslanju. Slovenija bo imela med ekipnimi športi tri reprezentance, obe rokometni ter žensko odbojkarsko.

Sredozemske igre bi morala Katalonija gostiti že lani, saj igre potekajo na štiri leta, a jih je od zadnjih v Turčiji 2013 minilo pet, ker so v Tarragoni zaradi različnih težav, predvsem finančnih in političnih, morali tekmovanje za eno leto prestaviti. Kljub temu povsem brez zapletov ne gre niti letos, tik pred igrami imajo prireditelji še precej logističnih težav, ki jih občutijo tako športniki kot ostali udeleženci iger. Hrana v sredozemski vasi, sestavljajo jo trije hotelsko-turistični kompleksi, je odlična in nihče se v zvezi s tem ne pritožuje. Je pa slika povsem drugačna glede namestitev, športniki so nameščeni  v sobah tudi po trije, štirje, moštveni športi nimajo na voljo prepotrebnih prostorov za video pripravo na tekmeca, analizo nasprotnikov.... in še bi lahko naštevali. Vsi upamo, da bo, ko bodo oživela tudi tekmovališča, vendarle bolje ter da bodo igre potekale nemoteno.

Že pred uradno otvoritvijo so v areno vstopili lokostrelci; vsi slovenski predstavniki so se vsi uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.

Koz zapisano, se bo slavnostna otvoritev, na kateri pričakujejo tudi španski kraljevski obisk, na stadionu nogometne ekipe Gimnastic Tarragona začel ob 21. uri. Tekmovanja v Tarragoni in še 15 prizoriščih v regiji se pričnejo v soboto, igre pa bodo trajale do 1. julija.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji