OI Pariz 2024

Slovenci Tarragono 2018 končujejo s 36 kolajnami

Slovenci Tarragono 2018 končujejo s 36 kolajnami
Sobota je bila zanje zadnji tekmovalni dan, ki so ga končali zelo uspešno, s šestimi kolajnami. Zlato so si priigrali namiznoteniški igralci, srebro veslaški dvojec in balinar Jure Kozjek, bron pa kolesar Izidor Penko, teniška igralka Veronika Erjavec in rokometašice.
Veslači so v Casteldefelsu končali sredozemski program s finalnimi boji. Slovenija je imela v finalih A tri čolne, največ uspeha pa je imel dvojni dvojec Miha Aljančič/Nik Krebs, ki je končal na zmagovalnem odru z drugim mestom. Boljša sta bila le Grka. Rajko Hrvat med lahkimi enojci in lahki dvojni dvojec Marko Bolha/Jaka Malešič pa so igre končali s petima mestoma.

Slovenske odbojkarice so turnir na sredozemskih igrah končale na sedmem mestu, potem ko so danes premagale Portugalsko s 3:0 (21, 19, 14).

Rokometaši so igrali tekmo za peto mesto in proti Portugalski zmagali z 31:25.

Tekmo za kolajno pa so imele danes slovenske rokometašice. Po porazu v petkovem polfinalu jim je  ostala možnost za bron, na drugi strani pa so bile Makedonke. Slovenke so po preobratu v drugem delu prišle do kolajne. Zanesljiva igra in učinkovitost sta Sloveniji zagotavljala vodstvo v prvem delu, resda ne prav veliko, za največ dva gola, ki pa je zdržalo do polčasa (18:16). A v nadaljevanju je sledila mini kriza, Slovenke so potrebovale osem minut za prvi zadetek, Makedonija pa je medtem prišla do vodstva in v 40. minuti vodila s 23:20. A se Slovenke niso predale, na krilih neustavljive Tjaše Stanko so spet prišle v igro in vodile s 26:25. Sledilo je deset slovenskih minut in vodstvo s 30:27, Makedonija pa ni mogla več ujeti priključka kljub manjši slovenski nezbranosti ob koncu, in Slovenke so se veselile bronaste kolajne po zmagi s 30:29. Tjaša Stanko je tekmo končala z 12 goli, šest jih je dodala Tamara Mavsar. "Težka tekma, kar prava za tretje mesto. Začele smo dobro, pomembno pa je, da smo se vrnile, na koncu je bronasta naša. Na takšni tekmi je potrebno ohraniti mirno glavo, nam je to uspelo do neke mere, na koncu pa je pomembna zmaga. Zelo sem vesela in ponosna na vsa dekleta," je tekmo pospremila najboljša strelka malega finala.

Teniški turnir v Tarragoni se je za slovensko odpravo končal z eno osvojeno kolajno. Zanjo je poskrbela Veronika Erjavec, ki je v tekmi za tretje mesto premagala Italijanko Lucio Bronzetti z 2:6, 6:4 in 6:3. Začetek je ob nezbrani Erjavčevi pripadel tekmici, ki je brez večjih težav dobila uvodni niz, potem pa je slovenska igralka stopnjevala ritem. Dobila je drugi niz, v tretjem vodila že s 4:1, po zdravniškem premoru Italijanke je sicer spet sledilo nekaj napak in znižanje na 3:5, a je imela zadnjo besedo vendarle Erjavčeva ter si zanesljivo priborila bron.
"Na koncu se je zelo dobro izšlo. Začela sem malo slabše, nisem bila najbolj zanesljiva. Drugi niz tudi bolj slab, a mi je nekako uspelo dobiti prvo točko. Potem pa sem se sprostila in je šlo navzgor. Zaenkrat je to eden večjih dosežkov v moji karieri," je dejala Erjavčeva.

Balinarji so po petkovem zlatu Aleša Borčnika v hitrostnem zbijanju tokrat kolajne lovili v natančnem zbijanju. Jure Kozjek se je prebil do finala, kjer se je za zlato meril s Hrvatom Perom Ćubelo. Oba sta delala napake, a je imel pred zadnjim metom slovenski balinar vendarle točko prednosti. Toda zadnji met za pet točk je zgrešil, njegov tekmec pa je bil natančen in si zagotovil zlato za končnih 12:8. "Celoten finale ni bil na ravni, prej sem delal trikrat višje rezultate. A to je najbolj nepredvidljiva disciplina, na žalost sem vse dobre mete očitno že porabil v predtekmovanju in polfinalu. Imel sem priložnost, a na koncu sem, pa čeprav se mogoče grdo sliši, zasluženo izgubil," je finale ocenil Kozjek.

Za konec programa v namiznem tenisu so Slovenci nastopili še v ekipni konkurenci. Zlati Darko Jorgić je s kolegoma Denijem Kožulom in izkušenim Bojanom Tokičem brez večjih težav prišel do boja za zlato kolajno. V četrtfinalu so s 3:0 odpravili Turke, v polfinalu pa še Špance tudi s 3:0. V finalu vendarle ni šlo tako gladko, čeprav je Slovenija že vodila z 2:0 po posamičnih zmagah Jorgića in Tokiča. Med dvojicami so Francozi prišli do prve točke, toda naslednji posamični dvoboj je izkušeni Tokič dobil s 3:0 in Sloveniji zagotovil zlato, kar je bila zadnja kolajna na letošnjih igrah.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji