Usposabljanje SD1

Olimpijske igre v Tokiju bodo tehnološki presežek

Olimpijske igre v Tokiju bodo tehnološki presežek
Čeprav je do naslednjih olimpijskih iger v Tokiju še dve leti, je že jasno, da bo omenjeno srečanje športnikov iz vsega sveta pravi tehnološki preboj na številnih področjih.
Prvič v zgodovini iger bodo vstopi na vsa tekmovalna prizorišča v Tokiju opremljeni s tehnologijo za prepoznavo obraza. Ta naj bi precej skrajšala vrste ob vstopih in izstopih iz tekmovališč.

Približno 300.000 športnikov, trenerjev in spremljevalnega osebja iger bo prejelo posebne kartice, opremljene s čipom, ki bo ob vstopih na tekmovališča avtomatsko potrdil njihovo identiteto. S tem naj bi bila vstop in izstop precej bolj pretočna, prepoznava obraza pa bo obenem služila kot pomoč, da na tekmovališča ne bo moč vstopiti z izposojeno, ukradeno ali ponarejeno akreditacijo.

Nova tehnologija bo na voljo na vseh objektih, vključno s 43 tekmovališči, olimpijsko vasjo in novinarskimi središči, a za obiskovalce še ne bo na voljo. Gledalci bodo še vedno morali skozi detektor kovin, osebno preiskavo ter rentgen. Vsako tekmovališče bo obdano tudi z ograjo, visoko od dva in pol do tri metre, ves čas pa bodo na tekmovališčih delovali infrardeči senzorji in kamere.

"Prvič v zgodovini iger bo na voljo tehnologija prepoznave obraza za vse, ki so kakor koli vpleteni v olimpijske igre na vseh prizoriščih," je dejal vodja varnosti pri OI 2020, Tsuyoshi Iwashita.

Tehnologija potrebuje le 0,3 sekunde, da prepozna obraz glede na fotografijo v bazi. Gre, za zdaj, za najhitrejši tovrsten sistem na svetu. Japonski prireditelji so lani izvedli preizkus in testirali vstope na prizorišča z osebno identifikacijo ter tehnologijo za prepoznavo obraza. Izkazalo se je, da je omenjeni sistem 2,5-krat hitrejši od tradicionalnega preverjanja s črtnimi kodami in vizualnimi pregledi na prejšnjih olimpijskih igrah.

Poleg tega naj bi v izjemno vlažnem poletnem času v Tokiu z avtomatično prepoznavo obraza precej pospešili in olajšali vstop vsem športnikom in drugim uradnim osebam.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji