OI Pariz 2024

Praizvedba športnih Iger prijateljstva

Praizvedba športnih Iger prijateljstva
V italijanski Gorici, v Solkanu in Šempetru so bile na sporedu 1. športne igre Prijateljstva, nekakšne naslednice tradicionalnega srečanja Alpe Adria, ki je neslavno ugasnilo pred leti.
Več kot dobrodošla je ideja, ki se je sprevrgla v prakso: športno srečanje in druženje mladih; ne samo na športnih terenih in na področju športa. Medsebojno spoznavanje, merjenje moči na športnih prizoriščih in prijateljstvo bodo osnovno vodilo Iger prijateljstva. Na 1. srečanju so se zbrali vrstniki iz Hrvaške, Slovenije in Italije. Med seboj so se pomerili v tenisu ekipno, košarki 3x3, športnem plezanju, kajaku in karateju - v katah in borbi.

Košarkarji v postavi Mark Pehlič, Gašper Škorjanc, Nejc Pajntar in Matevž Žižmond so ob koncu osvojili 2. mesto, njihove reprezentačne kolegice Vita Mičunovič, Sara Garič, Sara sambolič in Hana Ivanuša  so postale zmagovalke premiernih Iger prijateljstva v košarki 3x3..

Zelo dobro so se odrezali kajakaši in kajakašice. Nastopili so na lepi progi v Solkanu. Jan Ločnikar je je zmagal, Urban Gajšek je bil drugi. Tudi dekleta niso zaostajala: Helena Domanjko je bila najuspesnejša, Sara Belingar je bila druga.

Slovernska teniška ekipa, v postavi Aljaž Jeran in Nina Pliberšek, je najprej premagala ekipo Italije z 2:0, nato pa v odločuilnem dvoboju  izgubila  s Hrvaško 1:2. ter na koncu osvojila 2. mesto.

Uspešni v svojih nastopih so bili tudi mladi slovenski karateisti in karateistke. Nejc Sterniša in Nia Ganzitti sta bila v katah druga, Timotej Jordan je zmagal v borbah do 68 kg, podobno kot Hana Debeljak v borbah do 53 kg in Zala Žibret do 59 kg. Nejc Skotnik je bil v kategoriji do 61 kg drugi.

Peta disciplina na 1. Igrah prijateljstva je bilo športno plezanje. Medtem, ko sta si Lucija tarkuš in Letija Fajfar delili 1. mesto, je bil Bine Meke 1.,  Anej Batagelj pa 3. 

Utrinke z iger si lahko ogledate v fotogaleriji,

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji