Usposabljanje SD1

V Ljubljani ustanavljajo Evropsko olimpijsko akademijo

V Ljubljani ustanavljajo Evropsko olimpijsko akademijo
V Ljubljani so se zbrali predstavniki 20 nacionalnih olimpijskih akademij in začeli srečanje, na katerem bodo ustanovili Evropsko olimpijsko akademijo. Ta bo v prvi vrsti namenjena promociji olimpijske ideje, sodelovala bo z Mednarodno olimpijsko akademijo, nacionalnimi olimpijskimi komiteji, Evropskimi olimpijskimi komiteji in drugi zvezami.
Junija lani so v bolgarski Albeni predstavniki 20 nacionalnih olimpijskih akademij sprejeli deklaracijo za ustanovitev Evropske olimpijske akademije. Imenovan je bil iniciativni odbor za pripravo statusnih dokumentov in ustanovitev združenja. Za izvedbo konference pa je bila izbrana Slovenska olimpijska akademija in mesto Ljubljana.

Slovenska prestolnica bo do petka gostila IV. konferenco nacionalnih olimpijskih akademij iz Evrope ter predsednika Evropskih olimpijskih komitejev Janeza Kocijančiča, predsednika in dekana Mednarodne olimpijske akademije Isidorosa Kouvelosa, predsednika Evropskega paraolimpijskega komiteja Ratka Kovačića, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca in številne druge vabljene goste.
Predsednik Slovenske olimpijske akademije Miroslav Cerar je otvoritvi konference izpostavil, da je nova organizacija pomembna "za razvoj vseh področij, ki bodo vse vpletene še bolj povezala." Predsednik iniciativnega odbora Evropske olimpijske akademije Manfred Laemmer je poudaril "socialno in humanitarno sporočilo, ki ga bo organizacija prenašala". Posebej je vesel, da je na konferenci v Ljubljani prisoten tudi predsednik Evropskih paraolimpijskih komitejev Ratko Kovačić. Kouvelos je pozval k ukrepanju in izobraževanju, saj "brez tega olimpijsko gibanje nima prihodnosti".

Prvi mož Evropskih olimpijskih komitejev Janez Kocijančič pa je v svojem nagovoru med drugim dejal, da ga veseli pripravljenost nacionalnih olimpijskih komitejev pri ustanavljanju in delovanju nove organizacije. Zavzel se je za "razvoj integritete, etike, demokracije ... in boj proti korupciji, rasizmu, nasilju ..."

Program konference se bo nadaljeval v sredo, v četrtek pa bodo ustanovili združenje Evropska olimpijska akademija ter izvedli volitve vodstva te nove organizacije.

Iniciativa za Evropsko olimpijsko akademijo je nastala leta 2012 v nemškem Wiesbadnu, kjer je bila prva tovrstna konferenca. Akademije pa sicer po celem svetu deluje že mnogo dlje. Vse akademije so združene v Mednarodno olimpijsko akademijo s sedežem v Grčiji - Olimpiji.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji