Usposabljanje SD1

Škuljaška društva na slovenskem

Škuljaška društva na slovenskem
Škuljanje, stara, skoraj pozabljena igra, za katero so se nekatera društva v Sloveniji odločila, da jo obudijo, jo ohranijo in ponovno popularizirajo.
Škuljanje je tradicionalna primorska družabna in športna igra, pri kateri posameznik ali ekipa v igralno polje meče škuljo (tj. ploščat obklesan kamen ali polovico opeke) in jo skuša čim bolj približati balinu. Zmaga tisti, ki prvi doseže 13 točk. Igra ima status nesnovne kulturne dediščine.
Igra se v zadnjem obdobju vse bolj razvija tudi v tekmovalnem smislu in na Pokalu Slovenije, ki ga organizirajo sodeluje že 60 igralcev.
Udeležujejo se tudi tekmovanj na Hrvaškem in v Italiji, kjer je sorodna igra že veliko bolj razširjena saj imajo na hrvaškem prek 20 društev in zvezo, ki je tudi članica hrvaškega olimpijskega komiteja.
Na sestanku s predsednikom Strokovnega sveta športa za vse Janezom Sodržnikom so se predstavniki društva seznanili s postopkom ustanovitve zveze in z možnostjo vključitve v OKS-ZŠZ. Ponujena jim je bila tudi možnost predstavitve igre na TAFISA Svetovnih igrah športa za vse, ki bodo  leta 2020 v Lizboni na Portugalskem.

Društva naj bi v kratkem sklicala konstitutivno skupščino zveze. Pri tem jim bo OKS-ZŠZ nudil vso podporo.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji