Usposabljanje SD1

Zaradi suma korupcije bo odstopil predsednik japonskega olimpijskega komiteja

Zaradi suma korupcije bo odstopil predsednik japonskega olimpijskega komiteja
Zaradi suma korupcije bo 27. junija odstopil predsednik Olimpijskega komiteja Japonske in vodja marketinga pri Mednarodnem olimpijskem komiteju Tsunekazu Takeda. Novico je danes na sestanku japonskega komiteja v Tokiu potrdil kar 71-letni Takeda sam.
"Za Olimpijski komite Japonske je najbolje, da vodstvo prevzame nov predsednik iz nove generacije. Le tako bo moč v miru organizirati igre, ki so pred nami, in začeti novo obdobje," je med drugim dejal Takeda.

Proti njemu so postopke sprožili v Franciji. Tam preverjajo vpletenost Takede v finančne tokove iz leta 2013 v zvezi s podelitvijo organizacije olimpijskih iger 2020 Tokiu. Takrat sta bila dobra dva milijona dolarjev nakazana svetovalnemu podjetju Black Tidings iz Singapurja, denar pa naj bi bil kasneje namenjen kupovanje glasov pri izboru prireditelja iger. Japonec je doslej sicer vztrajno ponavljal, da je nedolžen.

Mreža korupcije pri Black Tidingsu pa naj bi bila še širša, saj naj bi bilo podjetje tesno povezano z nekdanjim predsednikom Mednarodne atletske zveze  Senegalcem Laminejem Dicakom, ki je moral leta 2015 zaradi korupcije in pranja denarja zapustiti predsedniško mesto pri IAAF.

Takeda naj bi bil podpisnik dokumenta za denarni tok v Singapur. A Japonec pravi, da ni imel razloga, da bi posumil v pravilnost postopkov in plačila. Na preiskavo so kasneje postali pozorni tudi pri MOKu, kjer so Japonce prosili, naj zadevo rešijo hitro, saj spodkopava ugled naslednji letnih iger.

Novica sama po sebi za slovenski športni prostor morda nima kakšne posebne teže. Zgovorno pa kaže kako se v urejenm svetu rešuje in prevzema odgovornost za sum korupcije......

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji