Usposabljanje SD1

Že pred otvoritvijo Evropskih iger prvi nastopi slovenskih športnikov.

Že pred otvoritvijo Evropskih iger prvi nastopi slovenskih športnikov.
Ob 22 uri po beloruskem času, ob 21 uri po srednjeevropskem, se bo na nacionalnem stadionu Dinama v Minsku pričela slovesna otvoritev 2. Evropskih iger. Prvi slovenski športniki pa so že vstopili v tekmovalno areno. Lokostrelci, boksar in košarkarji so nastopili s spremenljivim uspehom.
Za nosilko zastave na večerni svečani otvoritvi, lokostrelko Tojo Ellison se je tekmovanje pričelo odlično, saj je bila prepričljivo najboljša v kvalifikacijah discipline sestavljeni lok, zbrala je 702 kroga, štiri več od Rusinje Natalije Medvejeve. "Lahko sem zadovoljna. Na vsaki tekmi napadam najvišja mesta in tako bo tudi tokrat. Vesela sem tudi, da bom imela čas, da se po pozni otvoritvi iger jutri lahko naspim in spočijem. Nadaljevanje tekmovanja me namreč čaka šele jutri popoldne," je dejala Ellisonova, ki se bo v osmini finala pomerila z Islandko Marie Mamalias, slednja je v kvalifikacijah zbrala 632 krogov.

Rok Bizjak je v kvalifikacijah ukrivljenega loka s 647 krogi med 48 tekmovalci dosegel 26. rezultat. V 1/32 finala se bo v ponedeljek pomeril s Poljakom Kacperjem Sierakowskim. Ana Umer je imela  42. rezultat, oba bosta v naslednjih dneh nadaljevala tekmovanja, saj so kvalifikacije pomembne le za sestavo parov. Slovenca pa sta izgubila tudi prvi dvoboj v ekipni konkurenci, s 4:5 sta morala priznati premoč Avstrijcema. S tem sta tudi že izpadla.

Na evropskem prvenstvu v boksu, ki v okviru evropskih iger poteka v Minsku, je nastopil prvi od treh slovenskih predstavnikov. Aljaž Venko, varovanec Dejana Zavca, je po sodniški odločitvi z 0:5 izgubil dvoboj prvega kroga kategorije do 75 kilogramov proti Fincu Muhamadu Abdilrasoonu. Aljaž je poskušal z napadalnim pristopom, ki je tudi njegov zaščitni znak, streti tekmeca, a se je ta dobro branil in bil učinkovit v protinapadih. "Poskušal sem z udarci v prsi, ti so proti levičarju ponavadi bolj učinkoviti kot udarci v glavo. A nisem bil dovolj dober, nisem bil dovolj razpoložen. Mislim, da je bil dvoboj izenačen, je pa njegova zmaga čista, zaslužena. Nisem preveč razočaran, še bodo priložnosti. Najbolj mi je žal, da se v drugem krogu ne bom mogel meriti z najboljšim v kategoriji, Ukrajincem Oleksandrom Hižniakom," je dejal 26-letni Konjičan, ki ga letos čaka še svetovno prvenstvo, to bo septembra v Jekaterinburgu. Venko ima sicer že dvoboja med profesionalci, ker pa po novem tudi poklicni boksarji lahko nastopajo na največjih tekmovanjih, se teh ne namerava odreči: "Eden od mojih glavnih ciljev so še vedno olimpijske igre. Na srečo se tu norme še niso pridobivale."

Igre so slabo začeli tudi košarkarji 3x3. Slovenci, ki sicer ne nastopajo z najmočnejšo ekipo, so izgubili proti Belorusom. Aleksander Vojičić, Boris Jeršin, Mensud Julević in Milan Kovačević so tekmo slabo začeli, zaostali z 2:10, nato se s sedmimi zaporednimi točkami povsem približali. A jim je za popoln preobrat zmanjkalo moči. V skupini sta še Estonija in Litva.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji