Usposabljanje SD1

Uvodni dan Evropskih iger v Minsku prva kolajna za Slovence

Uvodni dan Evropskih iger v Minsku prva kolajna za Slovence
Čast slovenskega juda je z bronom rešila članica Olimpije iz Ljubljane Maruša Štangar, ki je nastopila v kategoriji do 48 kg. To je bil tudi edini nastop v popoldanskem delu judoističnega programa. Že kar na začetku je tako prebit led v zvezi s kolajnami.
Z izjemo Maruše Štangar so slovenske judoistke in judoisti danes razočarali saj se nobenemu ni uspelo uvrstiti v popoldanske finalne boje. Judoist Adrian Gomboc je na evropskih igrah v Minsku ostal brez želene kolajne v kategoriji do 66 kilogramov. Kot aktualni evropski prvak je izpadel že po drugem nastopu, kjer ga je ugnal Italijan Matteo Medves. Skrbi zaradi slabše sezone pri tekmovalcu ljubljanskega Bežigrada zaenkrat ni. "Zelo zadovoljen sem z borbama, a če ne zmagaš, pač nisi vesel. Napredek je velik, tudi fizično sem zelo dobro pripravljen, a to je nivo, kjer odločajo nianse," je po porazu optimistično dejal Prekmurec na začasnem delu v Ljubljani, seveda razočaran in jezen obenem zaradi poraza. "Pridejo vzponi in padci in upam, da se bom vrnil močnejši, kot sem bil. Seveda sem si tudi tukaj želel kolajno, a glavni cilj vemo, kaj je. Čez dva meseca je na sporedu svetovno prvenstvo in vse to je pot do Tokia 2020. Upam, da se bom po tej krizi vrnil še močnejši, kot sem bil." Podobna usoda je danes doletela tudi  Anjo Štangar, Andraža Jereba, Kajo  Kajzer, Davida Štarkla in Matjaža Trbovca.
 
Slovenska kolesarka Eugenia Bujak se je dobro odrezala na cestni dirki evropskih iger v Minsku. V cilj ne preveč zahtevne proge po centru beloruske prestolnice je prišla z najboljšimi, v sprintu večje skupine pa je zasedla deseto mesto.Krožna cestna dirka se je ta kolesarke odločala v zadnjem krogu, ko je ušla skupina 16 kolesark. Bujakova, ki se na dirke vrača po daljšem odmoru zaradi poškodbe, je bila med njimi, a v sprintu ni mogla računati na boljši rezultat. Druge reprezentance, ki so bile številčno močnejše, so izkoristile premoč, po pričakovanju pa so izstopale Nizozemke, veselile so se dvojne zmage. Zlato kolajno je osvojila Loriena Wiebes, srebrno veteranka Marianne Vos, gostiteljem pa je bron priborila Taciana Šarakova. Urša Pintar je zaostala 11 sekund in zasedla 34. mesto, Urška Bravec pa je zaostala za krog, zasedla pa 69. mesto.

Prvi dan kvalifikacij je za strelci v disciplini trap. Denis Vatovec je z 71 zadetimi tarčami trenutno na 11. mestu, Boštjan Maček je 30. (63), Jasmina Maček pa 17. (62). Kvalifikacije se bodo nadaljevale v nedeljo dopoldne, popoldne pa bo že finale najboljših šestih.

Po napovedih se je že po prvem dvoboju od turnirja namiznoteniških igralk poslovila Alex Galič. V obračunu z Italijanko Giorgio Piccolin se ji je poznalo, da zaradi poškodbe hrbta nekaj časa ni trenirala, tako da ni nič čudnega, da je izgubila z 0:4 (-8, -5, -3, -4). Danes nastop čaka še Bojana Tokića, Darko Jorgić pa bo turnir začel v nedeljo.

Tadej Černoga je slovenski boksarski reprezentanci na evropskem prvenstvu, ki v Minsku poteka v okviru evropskih iger, priboril prvo zmago. V kategoriji do 60 kilogramov je po sodniški odločitvi s 5:0 premagal Makedonca Ljamo Jasina. "Bil sem precej boljši. Čeprav sem zmago pričakoval, ni bilo lahko, vsak tekmec tu je zahteven in kakovosten. Makedonec ima dober ritem, je močan, tako da sem se moral precej potruditi. Šel sem na vse ali nič, uspelo mi je. Zadovoljen sem, a to še ni noben dosežek. Dosežek bi bila zlata kolajna, na njo ciljam," ima visoke cilje 24-letni Primorec, ki bo imel naslednji dvoboj v torek, v osmini finala se bo pomeril z domačim boksarjem Dzmitrijem Asanauom.
Manj uspešen je bil v kategoriji do 81 kg David Lazar, ki je z 1:4 klonil proti Belgijcu Ziadu El Mohorju.

Svoj pohod proti kolajni je nadaljevala lokostrelka Toja Ellison. V osmini finala je premagala 15-letno Islandko filipinskega rodu Marie Mamalias, zdaj pa bo imela nekaj počitka, saj se bo tekmovanje nadaljevalo šele v sredo, ko bodo na sporedu četrtfinalni, polfinalni in finalni obračuni.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji