23. junij je mednarodni praznik olimpizma

23. junij je  mednarodni praznik olimpizma
Gre za t.i. olimpijski dan, ki simbolizira rojstvo sodobnih olimpijskih iger. Olimpijski komite Slovenije je ta dan zaznamoval že 12. junija, ko so slovenski športniki obiskali svoje matične osnovne šole. Mednarodni olimpijski komite pa ga je danes z novimi prostori v megamoderni stavbi.
Prvi olimpijski dan so po svetu na pobudo tedanjega vodstva Mednarodnega olimpijskega komiteja praznovali 23. junija 1948. Cilj olimpijskega dne je bil promovirati športno udejstvovanje po svetu, ne glede na starost, spol in športne sposobnosti. Včasih so sicer na OI nastopali športniki amaterji, a temu že dolgo časa ni več tako.

Dandanes v času okoli tega dneva po vsem svetu nacionalni olimpijski komiteji pripravljajo dogodke, s katerimi se spominjamo ustanovitve Mok-a na pariški Sorboni 23. junija 1894, ko je Pierre de Coubertin objavil oživitev sodobnih olimpijskih iger. Dogodki, ki danes služijo zaznamovanju olimpijskega dne, slonijo na treh vodilih: promociji gibanja, učenja in raziskovanja.

Temu sledi tudi OKS, ki je letošnji olimpijski dan obeležil nekoliko prej, ko so vrhunski športniki in nekdanji olimpijci v 12 krajih po Sloveniji obiskali svoje matične osnovne šole. Tam so se družili z osnovnošolci, jim predstavili olimpijske vrednote, spodbujali k gibanju, učenju, spoznavanju športnega duha in fair playa ter raziskovanju olimpijskega gibanja.

Mok pa bo letošnji olimpijski dan zaznamoval z današnjo otvoritvijo nove upravne stavbe v Lozani. Prvič v zgodovini bo tako vseh 500 uslužbencev Mok -a združenih pod isto streho, doslej so namreč delali na štirih različnih lokacijah. Gre za okolju prijazno stavbo, ki je pridobila certifikat Leed platinum, najvišji mednarodni standard za zelene gradnje. Stroški gradnje, ki se je začela pred tremi leti, so ocenjeni na 130 milijonov evrov.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji