Usposabljanje SD1

Že druga zlata kolajna slovenskih športnic na Evropskih igrah v Minsku

Že druga zlata kolajna slovenskih športnic na Evropskih igrah v Minsku
Judoistka celjskega Sankakuja Klara Apotekar je na evropskih igrah v Minsku, tekmovanje v judu šteje tudi kot evropsko prvenstvo, osvojila zlato kolajno. V velikem finalu je premagala svetovno podprvakinjo Nizozemko Guusje Steenhuis.
Tekmovalki sta se v preteklih dveh letih dvakrat pomerili na grand slamu v pariški dvorani Bercy, vsaka od bork pa je zmagala po enkrat, kar je kazalo na možnosti obeh v boju za zlato. V izenačenem boju je imela Apotekarjeva rahlo pobudo, ne pa premoči, s katero bi ji uspelo izvesti zaključni met. Slovenska tekmovalka se je izogibala borbi v parterju in čakala na svojo priložnost, saj si ugoden položaj ustvari z višino in daljšimi rokami od tekmic. Minuto in pol ped koncem finala je dočakala svojo priložnost in Nizozemko za zlato vrgla na bok. V končnici je prednost s preudarno borbo obdržala. "To zlato je lepa spodbuda za naprej. Je moja prva članska kolajna, ki mi veliko pomeni in dokazuje, da se lahko v Evropi borim z najboljšimi. To so res vrhunske tekmovalke in sama sodim med njih," je po zlatu samozavestno povedala Apotekarjeva, o finalu pa dodala: "Taktika je bila, da se borim stoje in skušam izvesti met. V parterju bi lahko izgubila veliko časa in ta bi mi manjkal, če bi Nizozemka morda povedla. Taktika je bila boj stoje in morda izsiliti kakšno kazen. Na koncu se je izšlo."

Na Evropskih igrah v Minsku se je začel badmintonski turnir, ki šteje tudi za evropsko prvenstvo. Slovenijo zastopata Lia Štalehar in Miha Ivanič, oba sta prva dvoboja v predtekmovalni skupini izgubila brez dobljenega niza. Šaleharjevo je z 21:5 in 21:13 premagala Portugalka Sonia Goncalves, Ivaniča pa po ogorčenem boju s 24:22 in 21:18 Izraelec Mischa Zilberman. Oba v torek in sredo čakata še dva predtekmovalna obračuna, v katerih ima več možnosti Ivanič, ki se še vedno nadeja, da bo v skupini zasedel drugo mesto in se prebil med najboljših 16.

"Mischa je nosilec skupine, v najinem dvoboju je bil izrazit favorit. Na prejšnjem evropskem prvenstvu me je gladko premagal, toda iz tistega dvoboja sem se veliko naučil, danes sem mu bil povsem enakovreden. V prvem nizu sem imel dve zaključni žogi, a v odločilnih trenutkih se nisem držal načrtovane taktike, storil nekaj napak in priložnost je splavala po vodi. Tudi v drugem nizu je bilo podobno, ves čas sem mu bil za petami, toda ko je bilo najbolj potrebno, nisem odigral dobro. A moram priznati, da zmage nisem pričakoval, zato nisem pretirano razočaran. Pravzaprav sem zelo zadovoljen z igro in presenečen, da sem se mu tako dobro upiral," ni bil razočaran slovenski igralec.

Po Izraelcu - po zaslugi svoje mame in trenerke, nekdanje ruske reprezentantke, ki pri 61 letih z njim še vedno igra v mešanih parih, je atrakcija turnirjev po Evropi - se bo Ivanič v skupini pomeril še s Fincem Eetujem Heinom in Italijanom Rosariom Maddalonijem. "To sta tekmeca po meri, slabša kot Izraelec. Oba poznam, zdaj ju moram še malo bolj natančno analizirati. Verjamem, da lahko oba premagam," je optimističen Ivanič.

Slabši odpor kot njen moški kolega je Goncalvesovi nudila 20-letna Kočevka Lia Šalehar, ki živi in trenira na Danskem. Portugalka je dosegla prvih sedem točk v dvoboju, gladko dobila prvi niz, drugi pa je bilo vseeno bolj enakovreden, toda Slovenka možnosti za zmago ni imela.
"Zaradi poškodbe vezi v gležnju pol leta nisem trenirala, kar se mi pozna. Vseeno pa sem pričakovala, da se bom boljše upirala. Žal tu ne morem računati na kakšno zmago, saj bosta naslednji tekmeci, Angležinja in Švicarka, še boljši," je dejala Šaleharjeva.

Slovenska strelka Urška Kuharič se je na evropskih igrah v Minsku izkazala z uvrstitvijo v finale discipline zračna puška na 10 metrov. V kvalifikacijah je bila s 625,6 kroga osma, v finalu pa je pridobila eno mesto in je z 141,3 kroga končala kot sedma. Manj uspešna je bila slovenska olimpijka Živa Dvoršak, s 623,7 kroga je v kvalifikacijah zasedla 22. mesto. Že v torek jo čaka naslednja tekma, skupaj z legendarnim Rajmondom Debevcem bosta nastopila v mešanih parih v disciplini puška 50 metrov leže.

Namiznoteniškemu igralcu Bojanu Tokiću se ni uspelo uvrstiti v četrtfinale evropskih iger v Minsku. V osmini finala ga je zaustavil Slovak Wang Yang, ki je zmagal s 4:2. Novogoričan je vodil z 2:1 v nizih, nato pa v odločilnih trenutkih delal napake in na koncu moral priznati premoč tekmecu. "Nimam si česa očitati. Nisem igral slabo, mogoče sem bil po vodstvu 2:1 malce preveč neučakan. A to je bil moj maksimum proti obrambnemu igralcu. Te mi nikakor ne ustrezajo, tudi sami medsebojni dvoboji z njim kažejo, da mi je izrazito neugoden tekmec. V osmih obračunih me je premagal šestkrat, sem ga pa jaz ugnal na evropskem prvenstvu v Luxemburgu. Upal sem, da mi bo to uspelo tokrat, a mi na žalost ni," je dejal Tokić, ki je tako zamudil priložnost, da si s kolajno neposredno zagotovi nastop na olimpijskih igrah.
Če bi premagal Slovaka, bi se v četrtfinalu pomeril z Dancem Jonathanom Grothom, ki je presenetljivo ugnal njegovega krvnika iz Ria, Nemca Dimitrija Ovčarova. "Škoda. Levičar Groth, mi precej bolj ustreza. Menim, da bi ga premagal. A v tem trenutku je brezpredmetno o tem razpravljati. Nisem pa razočaran, sem v dobri formi, storil sem vse, kar sem lahko, v močni konkurenci, tu so vsi igralci, ki v Evropi kaj pomenijo. Vsi smo za ta turnir tempirali formo, žal pa je bil Slovak tista črna pika v sicer zame zelo ugodnem žrebu. Končno se mi je poklopil žreb, toda nisem ga znal do konca izkoristiti," se je Slovenec zavedal zamujene priložnosti.

Posamični nastopi so za Slovence zdaj končani, bodo pa imeli priložnost še v ekipni konkurenci, v kateri so na evropskem prvenstvu pred slabima dvema letoma osvojili bronasto kolajno.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji