Usposabljanje SD1

Uspešni nastopi slovenskih športnikov na Evropskih igrah

Uspešni nastopi slovenskih športnikov na Evropskih igrah
Peti dan evropskih iger v Minsku se za Slovenijo ni končal kot prejšnji. Ne samo zaradi dejstva, da ni bilo nove kolajne, ampak tudi, ker so sodniki na ekipni atletski tekmi po mnenju slovenskega tabora neupravičeno diskvalificirali štafeto 4x400 metrov. Razlog za to naj bi bila napaka Luke Janežiča, ki naj bi na progi oviral Romuna.
Slovenci, ki sicer niso imeli realnih možnosti za napredovanje v polfinale (danes tekma ni štela za posamične kolajne), tekme niso dokončali, pred zaključno štafeto 800/600/400/200 metrov, ki bi določila končni vrstni red v skupini s Španijo, Turčijo, Romunijo, Litvo in Estonijo, so protestno odstopili. Pred odstopom se jim po diskvalifikaciji štafete 4x400 metrov obetalo peto mesto, napredovanje v polfinale je bila misija nemogoče, zaostanek za drugim mestom je bil neulovljiv. "To je bila čista kraja, kar je priznala tudi ena od sodnic. Ogorčeni smo, posnetki, ki sem jih dobil, kažejo, da napake ni storil Luka, ampak Romun, kar je tudi sam potrdil. A njegovega priznanja in našega protesta niso upoštevali, zato smo protestno odstopili," je svojo ogorčenost s solzami v očeh izrazil slovenski trener Matija Šestak. "Romunija je le večja atletska država od nas, zato so se odločili, da kaznujejo nas," meni Šestak, ki je izdal tudi glavni razlog, zakaj je bilo razpoloženje v slovenskem taboru na najnižji možni ravni: "Norme za svetovno prvenstvo štafeta pri tej zmagi sicer ni dosegla, se ji pa je močno približala, ker norme zaenkrat nima veliko reprezentanc, se je približala tudi nastopu v Dohi. S tem pa tudi nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu. Ni veliko tekem, ki vsebujejo to disciplino in na katerih bi lahko ponovili ta rezultat, zato nas je ta diskvalifikacija močno prizadela. Najbolj Janežiča, ki je povsem na dnu, zaradi te štafete je v Minsk sploh prišel."

Razred zase je bila na ženskem kronometru  Švicarka Marlen Reusser, tudi letošnja zmagovalka na slovenskem državnem prvenstvu v vožnji na čas v okviru maratona Franja. Sedemindvajsetletnica je bila s časom 36:17 za minuto in 15 sekund hitrejša od svetovne prvakinje v cestni vožnji iz leta 2017, Nizozemke Chantal Blaak, tretja je bila Britanka Hayley Simmonds, njen zaostanek je znašal minuto in 28 sekund, bila je le za nekaj desetink sekunde hitrejša od rojakinje Alice Barnes. Bujakova je zaostala dve minuti in šest sekund, druga slovenska predstavnica Urša Pintar pa štiri minute in 12 sekund; uvrstila se je na 18. mesto.

Slovenska judoistična reprezentanca je na evropskih igrah v Minsku, tekma šteje tudi za evropsko prvenstvo, pripravila prvovrstno presenečenje in v prvem krogu ekipne tekme ugnala Ukrajino. Sledila sta poraza z Nizozemci in Francozi ter končno sedmo mesto. S tremi zmagami je izstopal judoist Bežigrada Martin Hojak. Težko je bilo pričakovati, da bo Slovenija zmogla ugnati Ukrajino. Ob Kaji Kajzer, Anki Pogačnik, Martinu Hojaku, Davidu Kukovici in Vitu Dragiču je v slovenski vrsti manjkala predstavnica v ženski kategoriji nad 70 kilogramov. Tam bi imela Slovenija z Ano Velenšek izredno močno borko, a se je trener Marjan Fabjan odločil, da je ne pošlje na tatami zaradi nevarnosti poškodbe in svetovnega prvenstva, ki bo na vrsti čez dva meseca. Hojak se je zadnji dan EP predstavil v povsem drugačni luči, kot je bilo to na posamični tekmi. "Milijardo je razlogov v judu. Morda tudi to, da smo imeli dva kilograma tolerance. Moral bom ugotoviti, ali za dan tekme preveč zbijam težo zaradi svoje kategorije. Druga stvar pa je to, da je bila tekma ekipna. Slovenci smo po duši borci in pretepači. Tudi če bi bili samo trije in brez možnosti, bi šli na tatami in poskusili. Videli ste Kajo. S poškodbo se je proti Ukrajini borila skoraj 10 minut in na koncu zmagala. Imamo ta ekipni duh," je dobre borbe razložil Ljubljančan. Tekma pa je bila še kako pomembna za motivacijo in samozavest. "Take zmage potlačijo tiste dvome, če sem sploh dovolj dober, da konkuriram tekmecem tukaj. Vselej obstajajo padci in to, da sem tukaj premagal dva zelo dobra borca, ali pa kar tri, eden je iz nižje kategorije, je zelo pomembno za samozavest." Ta bo potrebna za avgustovsko SP v Tokiu.

Slovenija na boksarskem evropskem prvenstvu, ki v Minsku poteka v okviru evropskih iger, ostaja brez svojega predstavnika. V boju za četrtfinale je izpadel še Tadej Černoga, Pirančana je v 32. sekundi druge runde na tla poslal domačin Dzimitrij Astanau, sicer tretji na zadnjem svetovnem prvenstvu. "Hotel sem nadaljevati, mislim, da sodnikom dvoboja ne bi bilo potrebno prekiniti. Mislim, da se je tu pokazalo, kdo je domačin, vse skupaj so hoteli čim prej končati," je dejal Černoga, ki je krvavel iz nosa. Černoga, ki sta ga v Minsku spodbujala tudi starša (mama Majda zaradi strahu ni stopila v dvorano, oče Igor, sicer predsednik piranskega kluba, pa si je dvoboj ogledal v prvih vrstah), tako ni izenačil najboljšega dosežka slovenskih boksarjev na evropskih prvenstvih; doslej se je v četrtfinale uvrstil le Rok Urbanc, in sicer leta 2011 v Ankari.

S tekmovanji so začeli tudi sprinterji na mirnih vodah, ki prav tako tekmujejo za naslove evropskih prvakov. Uvodni dan sta se na prizorišču Zaslavl predstavila oba naša predstavnika Anja Osterman in Jošt Zakrajšek. Slednji je na 1000 metrov priveslal do finala B, v finalu A kajakašic na 500 metrov pa bo veslala Ostermanova.

Drugi poraz je na evropskem prvenstvu zabeležil igralec badmintona Miha Ivanič. Z 21:15 in 21:15 ga je premagal Finec Eetu Heino. S porazom je Ivanič izgubil vse možnosti, da bi se v skupini uvrstil vsaj na drugo mesto in napredoval med 16 najboljših.

Veteran Rajmond Debevec, ki je imel nekaj težav z bolečinami v roki, in Živa Dvoršak sta se v ekipni strelski disciplini puška 50 metrov leže nadejala dobre uvrstitve, a sta ostala daleč od finala. S 408,6 kroga sta v kvalifikacijah zasedla 21. mesto.

V 1/32 finala sta izpadla tudi oba lokostrelca v olimpijski disciplini ukrivljeni rok, Rok Bizjak in Ana Umer.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji