Usposabljanje SD1

Zadnji dan zlato Belakove, srebro Ristićeve

Zadnji dan zlato Belakove, srebro Ristićeve
Zadnji dan evropskih iger v Minsku, v katerem si je nekatera tekmovanja kot gost ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, je bil za Slovenijo najuspešnejši. Osvojila je dve kolajni, zlato si je priborila telovadka Teja Belak, srebrno pa karateistka Tjaša Ristić, ki bo nosila slovensko zastavo na svečanem zaprtju.
Končni izkupiček Slovenije na igrah so štiri zlate in po ena srebrna ter bronasta kolajna. Zlato so osvojile judoistka Klara Apotekar, atletinja Maja Mihalinec, lokostrelka Toja Ellison in telovadka Belakova, srebro Ristićeva, bron pa judoistka Maruša Štangar. Na lestvici kolajn je Slovenija končala na 14. mestu, najboljša je bila Rusija pred Belorusijo in Ukrajino.

Slovenci so tako izboljšali dosežek z iger v Bakuju tako po številu kot po žlahtnosti kolajn. V Azerbajdžanu so osvojili pet kolajn, le eno zlato.

Slovenski tabor je zadnji dan tekmovanj prva razveselila Belakova, ki je zmagala v preskoku. Četrti iz kvalifikacij sta uspela dva odlična skoka, tako da je premagala tudi prvo favoritko Rusinjo Angelino Melnikovo, ki se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Tretja je bila Madžarka Sara Peter.

"To je moj uspeh kariere in obliž na rane po smoli na evropskem prvenstvu. V kvalifikacijah smo bile tekmovalke izenačene, vedela sem, da lahko osvojim kolajno, a zlata nisem pričakovala. Res sta mi uspela dva odlična skoka," so bile prve besede Belakove.

Belakova sprva nastopa V Minsku niti ni načrtovala, saj niti ni poznala sistema, po katerem se na igre sploh uvrsti. Ker na evropskem prvenstvu ni nastopala v mnogoboju, je mislila, da se na igre sploh ne bo mogla uvrstiti, tako da jo je priložnost, ki jo je dobila, presenetila.

"To je bilo zame nepričakovano podaljšanje sezone, težko je bilo trenirati še dva tedna, priznam, še posebej, ker sem imela prej drugačne načrte. A se je izplačalo," je dejala.

V finalu ji je nato uspel skoraj popoln nastop s sicer nekoliko manj zahtevnimi skoki. "Danes sta se mi posrečila dva odlična skoka, težko, da bi ju lahko izvedla boljše. Sta pa bila skoka malo manj zahtevna kot za evropsko prvenstvo, po katerem se bila zelo razočarana. V kvalifikacijah sem bila druga, nato pa sem se poškodovala in končala na osmem mestu," Belakovi uspeh v Minsku pomeni nadomestilo za razočaranje na evropskem prvenstvu v Szczecinu.

"Tam je bila konkurenca nekoliko boljša kot tu. V Minsku je manjkalo nekaj tekmovalk, a vseeno je bila konkurenca mnogo boljša kot na svetovnem pokalu. Veliko nas je bilo tudi izenačenih, zato so res odločale desetinke, ki so bile tokrat naklonjene meni," je dejala 25-letna Ljubljančanka.

Belakova priznava, da je bila pred finalom živčna, a ji je šlo na roko, da je v finalu nastopila zadnja, šesta. Tako je lahko dalj časa ostala v ogrevalni dvorani.

"Prvi dve morata skočiti brez ogrevanja. Stojita v dvorani in čakata deset minut. Tako da lahko rečem, da sem imela srečo," je še eno malenkost, ki se je odvila v njeno korist, omenila Slovenka, ki bo v vrnitvi v domovino še deset dni trenirala, nato pa se bo z družino in fantom odpravila na dopust na otok Pag.

Druga slovenska finalistka je bila Adela Šajn, ki je v parterju zasedla peto mesto, kolajna je bila kar precej oddaljena.

Le malo manj od Belakove je bila uspešna Ristićeva, ki je v finalu borb do 61 kilogramov z 1:3 izgubila proti Rusinji Aniti Serogini.

"Bila je precej taktična borba, čakali sva ena drugo. Dobro se poznava, tudi trenirali sva že skupaj. Je dobra borka, danes praktično ni izgubila dvoboja. Če bi kaj drugače storila, ali če bi se drugače obrnila, če bi sodniki drugače videli kakšen udarec, bi lahko tudi zmagala, načeloma pa sem zadovoljna," je po finalu dejala Ristićeva.

Pred tem je Gorenjka v polfinalu s 4:2 ugnala Francozinjo Gwendoline Philippe, v predtekmovalni skupini pa je zabeležila poraz, neodločen izid in zmago, v skupini je zasedla drugo mesto.

Dobitnica kolajn na zadnjih dveh evropskih prvenstvih, sredozemska prvakinja in četrta s prejšnjih evropskih iger je premagala domačinko Anastazijo Dzjackovo, se z neodločenim izidom 1:1 razšla s Španko Cristino Ferrer, izgubila pa proti Turkinji Merve Coban, ki jo je premagala že v finalu letošnjega evropskega prvenstva v Guadalajari.

"Prvi dve tekmeci se z mano nista hoteli boriti, obe sta si želeli 0:0, zato nisem imela lahkega dela. Pri Turkinji, ki je še nikoli nisem premagala, pa sem bila sproščena. Vedela sem, da grem v polfinale, zato sem napadla na vse ali nič, a mi ni uspelo. Najbolj pa sem vesela, da sem nato premagala Francozinjo, ki je visoko na svetovni jakostni lestvici, mislim, da je četrta. Ta zmaga mi največ pomeni," je dejala športnica, ki bo zvečer nosila slovensko zastavo na svečanem zaprtju iger.

"To mi tudi veliko pomeni, to je nagrada za uspešno sezono. Vesela sem bila, ko so me včeraj poklicali, ali sem pripravljena biti zastavonoša," je ponosna tekmovalka, ki si bo zdaj vzela nekaj dopusta: "V bistvu me čaka še trenerska vloga na svetovnem pokalu mlajših kategorij, nato pa bom nekaj časa samo počivala."

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji