OI Pariz 2024

Delegacija OKS na delovnem obisku v Tokiu in Pekingu

Delegacija OKS na delovnem obisku v Tokiu in Pekingu
Dokončni dogovori glede Slovenske hiše med POI v Tokiu in iskanje primerne lokacije zanjo ter namestitev, logistika in izgradnja športnih objektov so bile oporne točke 6 dnevnega intenzivnega obiska.
Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije se ta teden mudijo na delovnem obisku v Tokiu in Pekingu, obeh prizoriščih prihajajočih olimpijskih iger. Že naslednje leto bo olimpijska reprezentanca Slovenije odpotovala na Japonsko, kjer bo Tokio gostil poletne olimpijske igre, leta 2022 pa bomo držali pesti za zimske športnike v prestolnici Kitajske, Pekingu.

Ker so poletne OI Tokio 2020 pred vrati, OKS pa bo med igrami ponovno organiziral projekt Slovenska hiša, je velik del sestankov temeljil na usklajevanju zadnjih podrobnosti hiše in njene organizacije prihodnje leto. SH bo stacionirana v okrožju Ginze, ki velja za odlično lokacijo, saj jev centru dogajanja in le streljaj od olimpijske vasi in mnogih športnih objektov.

Športni objekti oz. t.i. prizorišča tekmovanj so v Tokiu dokončana v 80-90% in organizatorji pričakujejo, da bodo dvorane polne obiskovalcev. Ravno zato so navdušeni zaradi dobre prodaje vstopnic, saj so jih v prvem delu prodaje prejšnji mesec Japonci pokupili 3,22 milijona. Zato že razmišljajo, da bi dodatne namenili za drugi del prodaje avgusta. Na posebni loteriji pa se bodo lahko potegovali le tisti, ki so v prvem delu ostali praznih rok.
"Prejeli smo neverjetno število zahtev v prvem krogu, število je krepko preseglo naša pričakovanja," je dejal tiskovni predstavnik OI 2020 Masa Takaya. Prijave za drugi krog bodo do 22. avgusta, ko se bo pričela tudi prodaja vstopnic za paraolimpijske igre.
Tretji krog prodaje bo jeseni, tudi tedaj le za japonske državljane, za katere je namenjeno med 70 in 80 odstotkov vseh vstopnic. Ostale bodo dobili tuji gostje in sponzorji.

Obisk delegacije se je nadaljeval v Pekingu, na sedežu organizacijskega odbora ZOI Peking 2022 (BOCOG). Teme sestanke so bile namestitev, logistika in vse, kar je povezano z delom medijev. ZOI Peking 2022 bo namreč pokrivalo okrog 15000 novinarjev, zato je organizacija sedme sile še kako pomembna. Organizator načrtuje kar 3 olimpijske vasi, in sicer:
- olimpijska vas v Pekingu, kjer bodo t.i. " dvoranski " športi;
- olimpijska vas v Yjanqing-u, kjer bo prizorišče tekem alpskih smučarjev ter
- olimpijska vas v Chongliju, kjer se bodo merili biatlonci, smučarski tekači, smučarski skakalci in ostali.

ZOI Peking 2022 bodo, kar se logistike tiče, predstavljale velik zalogaj, zato organizatorji načrtujejo izgradnjo hitre železnice, ki bo močno skrajšala potovanja na prizorišča tekmovanj in olimpijske vasi.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji