Usposabljanje SD1

Leto dni do Tokia težave z namestitvijo

Leto dni do Tokia težave z namestitvijo
371dni pred pričetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu je v prestolnici dežele vzhajajočega sonca bolj ali manj vse nared. Japonska filozofija in način dela pač ne dopuščata, da bi se organizatorji srečevali z nerešenimi zadevami še tik pred slavnostno otvoritvijo.
Se pa organizatorji že srečujejo z njamanj dvemi področji, kjer imata "sladke" probleme; s prodajo vstopnic, ki kopnijo nad vsemi pričakovanji in pa s pomanjkanjem nastanitev za navijače, oz. obiskovalce iger. Zato mestne oblasti iščejo alternativne možnosti. Ena je, da bi olimpijski navdušenci spali na ladjah za križarjenje, zasidranih blizu obale.

Kljub številnim novogradnjam bi Tokio prihodnje leto zaradi OI lahko potreboval kar 14.000 sob več, kot jih premore. Zamisel je že podprla največja japonska turistična agencija JTB, ki je za obdobje OI najela ladjo Sun Princess s 1011 kabinami, na ladji pa so med drugim tudi masažni bazeni in gledališče. Agencija ponuja pakete, ki vsebujejo kabino na ladji in karte za olimpijske dogodke, a ti niso poceni. Dve nočitvi v sobi z balkonom in karte za nogometno tekmo olimpijskega turnirja stanejo približno 1650 evrov, medtem ko dve nočitvi v apartmaju, velikem 50 kvadratnih metrov, in karte za baseball pa stanejo 6000 evrov.

Vseeno so v agenciji samozavestni glede povpraševanja: "Primanjkovalo bo hotelov, ki ponujajo določeno raven. Ne moremo podati točnih številk, a smo prejeli odličen odziv naših kupcev," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Minoru Kuge, vodja projekta Tokio 2020 pri JTB.

Ladjo z 928 kabinami naj bi zasidrali tudi v pristanišču v Kawasakiju, zahodnem tokijskem zalivu. Razmišljajo pa tudi o še več križarkah. Japonski hotelski zakoni sicer prepovedujejo sobe brez oken, a je lani ministrstvo za zdravje izdalo odlok, ki dovoljuje, da lahko ladje s kabinami brez oken med velikimi dogodki uporabljajo kot hotelske sobe.

Mestne oblasti nameravajo pred začetkom iger odpreti nov terminal za križarke, skupaj s strokovnjaki pa upajo, da bodo zasidrane ladje, uporabljene za dodaten hotelski prostor, postale standard v državi.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji