Usposabljanje SD1

V Bakuju se začenja Olimpijski festival evropske mladine

V Bakuju se začenja Olimpijski festival evropske mladine
V Bakuju se je s prvimi tekmovanji začel Olimpijski festival evropske mladine, na katerem nastopa tudi 63 mladih slovenskih športnikov.
Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Slovenec Janez Kocijančič je ob tem Ofem označil za kovnico bodočih olimpijcev.

OFEM, na katerem nastopajo mladi med 14. in 18. letom starosti, se je danes začel s tekmovanji v dveh od desetih disciplin. V rokoborbi bodo znani že prvi dobitniki medalj. Potekajo tudi prva predtekmovanja teniškega turnirja, v katerih nastopajo tudi slovenski športniki.
Uradno se je Olimpijski festival začel z otvoritveno slovesnostjo v Kristalni areni, ki je bila podobna tisti na olimpijskih igrah.

Predstavili so se tudi slovenski športniki, ki so v azerbajdžansko prestolnico prispeli v soboto. Tekmovali bodo v osmih športnih panogah, in sicer atletiki, plavanju, gimnastiki, rokoborbi, tenisu, cestnem kolesarstvu, rokometu in judu. Na prireditveni prostor jih je popeljal zastavonoša, kolesar Jaka Špoljar.
"Zelo sem vesel, treme nimam, saj gre za vesel dogodek. V veliko čast mi je, da sem lahko popeljal slovensko reprezentanco na igre in da so izbrali mene. To mi bo zagotovo dalo tudi dodatno motivacijo," je že na predstavitvi reprezentance v Sloveniji sredi tedna dejal Špoljar.
Azerbajdžanski minister za mlade in šport Azad Rahimov je na dopoldanski novinarski konferenci prirediteljev poudaril, da so vsa prizorišča in mesto pripravljeni za dogodek. Vseh okoli 3600 mladih športnikov in njihovih spremljevalcev iz 48 držav pa je nameščenih v olimpijski vasi.
Ob tem je izpostavil pomen Ofema za mlade športnike, ki so po njegovih besedah "naše zvezde, ki jih je treba varovati"

Predsednik EOC Kocijančič pa je v krajšem pogovoru za slovenske novinarje izpostavil, da je športni uspeh "silno zahtevna zadeva, v katero je treba vložiti ogromen napor, s čimer pa je treba začeti že v mladih letih".
Olimpijski festival evropske mladine je označil za kovnico vrhunskih športnikov in olimpijcev. Več slovenskih športnikov, ki so bili uspešni na Ofemu, je po visokih uvrstitvah poseglo tudi v članskih kategorijah, je izpostavil.

Mladim športnikom je priporočil, da si čim prej priskrbijo zelo strokovno vodstvo. "Šport je sestavljen iz številnih faktorjev - organizacije, strokovnosti, zdravstvene oskrbe in tako naprej. Tisti, ki vidi na koncu samo športni uspeh, ne vidi vsega ostalega, kar je potrebno, da pride do tega," je povedal.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji