Bakla 2024

#športajmoinberimo na Ptuju

#športajmoinberimo na Ptuju
Na torkovem srečanju #ŠIB2024, ki ga je tokrat gostila Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, se je znova tkala, prepletala in iskrila vez med športom in branjem. V pogovoru sta se s svojimi izkušnjami odlično dopolnjevala naša gosta: bivši vrhunski rokometaš in trenutno pomočnik selektorja v moški članski reprezentanci Luka Žvižej ter mlada perspektivna atletinja, domačinka Maja Bedrač.

Dijaki športnih oddelkov ptujske gimnazije so na srečanju lahko prisluhnili športnikoma v različnih obdobjih športne kariere in tako dobili uvid v tudi v kompleksnost dvojne kariere. Hkrati pa sta se naša gosta razlikovala tudi glede na tip športa - en ima izkušnje v ekipnem, drugi v individualnem športu.

Maja je mlada perspektivna atletinja, ki je že od malih nog kazala velik potencial, zaradi česar se je že zelo zgodaj srečala z velikim rezultatskim pritiskom okolice. Pravi, da je ključna za uspeh, poleg dobre fizične pripravljenosti, tudi psihološka stabilnost in da je veliko znanja na to temo pridobila tudi z branjem knjig. Luka na drugi strani pravi, da so knjige njegove stalne spremljevalke šele v zadnjem času, ko je aktiven v trenerski vlogi. Kot mladi športnik se je že zelo hitro odpravil v tujino in bil pogosto prepuščen sam sebi ter svoji iznajdljivosti. Dijakom je dal veliko uporabnih nasvetov, med njimi tudi, da naj mladost izkoristijo tudi za pridobitev čim višje izobrazbe, kar je kasneje v življenju res velikega pomena.

Akcija #športajmoinberimo ima do jeseni prosto poletje. Zadnji dan septembra, v času Evropskega tedna športa nas čaka osrednji dogodek projekta v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica, poleti pa seveda ne pozabite na naša poletna bralna priporočila, ki jih najdete tukaj.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji