V Kranju v prihodnjem študijskem letu tudi management v športu

V Kranju v prihodnjem študijskem letu tudi management v športu
V naslednjem študijskem letu se bo mogoče v sklopu mariborske univerze vključiti v visokošolsko študijsko izobraževanje managementa v športu. Omogočen bo študij na daljavo in ob siceršnji športni karieri, kar je po besedah predstavnikov univerze in Olimpijskega komiteja Slovenije naslednji korak v pomoč pri dvojnih karierah športnikov.
"Mislim, da moramo podpirati šport kot celoto in s tem izobraževanje športnikov. Športna kariera je namreč kratka in poteka v času, ko drugi nabirajo znanja. Zato je treba poiskati možnosti, da v okviru programa, ki smo ga akreditirali, športnik v kombinaciji s svojo športno kariero nabira tudi znanja za nadaljevanje življenja po koncu športne poti. Program ni namenjen le športnikom, ampak tudi ostalim, ki jih to zanima in so doslej tovrstna znanja pridobivali na tujem. Omogočili bomo, da se bodo pri nas izobraževali tudi tujci," je pojasnil Iztok Podbregar, dekan fakultete za organizacijske vede mariborske univerze in dodal, da bo za letnik izrednega študija treba plačati tri tisoč evrov, gre pa za triletni študij na prvi bolonjski stopnji.

"Pričakujemo, da bo vsak diplomant dobil celostno znanje o tem, kako je organiziran šport, kako se financira, kako se vodijo in so organizirane slovenske in mednarodne organizacije. To bo velika dodana vrednost za slovenski šport in njegov nadaljnji razvoj. V svoji karieri sem se prepričal, da prav znanje omogoča naš preboj v športnem svetu v konkurenci narodov, ki imajo bistveno večje druge vire. Diplomanti omenjenega študijskega programa ne bodo delali le v neprofitnih organizacijah v športu, ampak tudi v drugih gospodarskih organizacijah in v javni upravi. Obenem bo mogoče študirati tudi v času športne poti, ker bo študij v kar najmanjši meri posegal v šport," je dejal generalni sekretar OKS Edvard Kolar in dodal, da bo mogoče prakso opravljati tudi v športnih organizacijah.

"Pri nas v družini je bilo že v zibelko položeno, da od športa ni mogoče živeti in da je treba gledati na to, kaj bomo počeli po končani športni karieri. Imeti je treba znanje in ob športni poti je sedaj vse več priložnosti, da se lažje združi študij in tekmovanja ter treninge," je dejal varuh športnikovih pravic in pravnik ter slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj; na pravni fakulteti ta čas opravlja doktorat, sicer pa je tudi predsednik komisije športnikov v Mednarodni atletski zvezi.

Nekdanja alpska smučarka Petra Robnik, ki na OKS med drugim skrbi za dvojno kariero športnikov, opravlja doktorski študij managmenta kadrovskih in izobraževalnih sistemov. "Ključno je, da dobiš priložnost. Sama sem jo v okviru programa za razvoj kadrov v športu. Potem je možno usklajevati osebno in poklicno življenje ter športno pot," je pojasnila Robnikova.

Več o študijskem programu najdete v brošuri.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji