Usposabljanje SD1

11. redna seja Izvršnega odbora OKS

11. redna seja Izvršnega odbora OKS
V uvodu redne seje Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec nagovorila prisotne.
Še pred poletjem je obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je bil vesel pojasnil, izrazil pa je upanje, da se ne bo ponovilo dogajanje iz prejšnjih let. "O tem, kar se je danes govorilo, se pogovarjamo že 12 let. Vedno je bil kakšen drug razlog, da ni prišlo do uresničitev. Prišlo je do nenadnih zamenjav pristojne ministrice ali ministra, predčasnega konca vlade, nastanka nove vlade, le umrl še ni nihče, da bi bil to vzrok za capljanje športa na mestu, na katerem je tako dolgo," je bil slikovit Gabrovec."V športu smo še vedno med petimi najuspešnejšimi državami sveta na število prebivalcev. Vložek pa je po odstotkih najmanjši med 55 državami Evrope. Upam, da bo tokratni pogovor z vodilnimi športa v državi z OKS, ki smo ga imeli pred sejo, ter kar smo slišali na IO OKS, tokrat obrodil sadove. Pet let tudi že predlagamo vedno znova, da se 10-odstotni davek na srečke, ki je bil uveden kot začasni v času prejšnje gospodarske krize, uredi vsaj tako, da bo imel od tega kaj tudi šport. Ta je zgolj zato v sedmih letih izgubil 18 milijonov evrov," je še dodal Gabrovec.

Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je v ekspozeju dodal, da so sredstva za programe v državnem proračunu ostala nedotaknjena.
V letnem programu športa je za dejavnosti predvideno 18,76 milijona evrov, kot pred krizo, je izpostavil Dolinšek. Direktorica direktorata za šport na MIZŠ Poljanka Pavletič Samardžija pa je poudarila, da bi se lahko pogodbe z izvajalci začele podpisovati že v prvi polovici junija.
Iz LPŠ je šlo na druge postavke 3,2 milijona evrov, prej namenjenih za investicije za objekte. Po Dolinškovih besedah za prve ukrepe za pomoč zdravstvu, za socialne zadeve in gospodarstvo, pri teh prvih pretežno socialnih ukrepih pa je bil udeležen tudi šport. Dolinšek je napovedal prve pogovore za ureditev perečih vprašanj športa že v kratkem, "da čim prej pridemo do rešitev".
V tretjem zakonskem ukrepu, vrednem milijardo evrov, so izmed 11 predlaganih ukrepov za šport, ki jih je dal OKS, ostale le vrednotnice v zameno za vstopnice za velika športna tekmovanja, ki so bila zaradi razglasitve epidemije odpovedana. Zato se bo področje športa urejalo posebej na eni izmed naslednjih sej vlade. V nadaljevanju seje so člani IO OKS  podali mnenje o letnem programu športa. Po daljši razpravi so LPŠ-ju dali pozitivno mnenje s pridržkom. Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so predlagali, da se iz drugih postavk prerazporedi 280.000 evrov za rekreacijo, ki po novem razrezu ne bi dobila ničesar. V ponedeljek je LPŠ-ju na dopisni seji dal pozitivno mnenje tudi slovenski strokovni svet za šport.

Člani izvršnega odbora  Olimpijskega komiteja Slovenije  so na seji razpravljali in potrdili poslovno poročilo za lansko leto, ko je imel OKS 7,4 milijona evrov prihodkov. Za letos je bilo predvidenih 8,8 milijona evrov, a skupaj tudi za olimpijske igre v Tokiu, ki pa bodo leta 2021. Proračun bo zato za okrog 1,5 milijona nižji, o tem bo odločala skupščina OKS.

IO je mandat članstva v nadzornem svetu Športne loterije, OKS ima v njej 20-odstotni delež, še za štiri leta podaljšal IO je mandat članstva v nadzornem svetu Športne loterije, OKS ima v njej 20-odstotni delež, še za štiri leta podaljšal Tomažu Baradi. Slednji je tudi podpredsednik OKS.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji