Bakla 2024

Dan slovenskega športa naj bo 1. oktober

Dan slovenskega športa naj bo 1. oktober
Na Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez smo podali pobudo za razglasitev 1. oktobra za državni praznik športa z imenom Dan slovenskega športa. Pobudo smo z močno podporo ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala javno predstavili v Državnem zboru in pri predsedniku države Borutu Pahorju.
V Državnem zboru je bil na naša prizadevanja sklican Odbor za izobraževanje, znanost in šport na katerem so poslanci soglasno podprli pobudo OKS-ZŠZ za promocijo športa, spodbujanje aktivnega športnega udejstvovanja državljank in državljanov ter s tem ustrezno nacionalno obeležitev poslanstva slovenskega športa z razglasitvijo državnega praznika z imenom »Dan slovenskega športa«.
Pobudo je podprl tudi predsednik države Borut Pahor, ki je danes v ta namen priredil sprejem ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa kot državnega praznika v predsedniški palači. Podporo prazniku, ki ga predlaga OKS – ZŠZ, je na dogodku izrazil tudi vrhunski kolesar Primož Roglič.

Na OKS – ZŠZ smo mnenja, da 1. oktober, Dan slovenskega športa ne bo le še eden v seznamu slovenskih državnih praznikov, ampak bo le ta namenjen promociji športa v najširšem smislu in s tem skušal šport približati tudi vsem tistim, ki ga spremljajo od daleč. To bo dan, ob katerem naj sleherni državljan s svojo telesno aktivnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja.

Datum pobude ni naključen, saj je 1. oktobra 1863  bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo telovadno društvo na Slovenskem, Južni Sokol. Postavljeni so bili temelji telovadnega društva, ki je spodbujal k telesni aktivnosti vseh Slovenk in Slovencev ter hkrati predstavljal temelje za razvoj športa v šolah razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov na področju športa in številnih vrhunskih dosežkov.
 
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji