Usposabljanje SD1

Štirje slovenski nastopi 1.tekmovalnega dne v Riu

Štirje slovenski nastopi 1.tekmovalnega dne v Riu
Strelka Živa Dvoršak, kolesarji, Damir Dugonjič in Bojan Tokič so prebili led s svojimi nastopi prvega dne olimpijskih iger v Rio de Janeiru.
Po zadnjem strelu je Živa Dvoršak žalostno objela svojo trenerko Polono Sladič. Razlog je bil povsem preprost. Slovenska reprezentantka se je z odlično drugo serijo 105,3 kroga po polovici tekme presenetljivo zavihtela celo na četrto mesto. Močno si je položaj pokvarila takoj za tem, ko je tretjo serijo odprla s streloma 9,9 in 9,5 kroga. Res je, da gre za napako tekmovalca, ki se je s prostim očesom ne vidi in jo pokaže šele povečava na ekranu, a danes je bilo usodno prav to.

"Enostavno se je pokazalo pravilo decimalk. Puška malo bolj dela, ko si nervozen in težko je zadeti tiste močne desetke. Stari izid 397 krogov bi mi v Londonu zanesljivo prinesel finale, tukaj pa je bil žal krog premalo, a s celotnim pristopom sem zelo zadovoljna. Nisem si mislila, da bom glede na druge tekme v sezoni tokrat mentalno zmogla tak izid. To so bržkone tudi izkušnje, saj sem si dan pred tekmo zavestno rekla, da bo vse OK, ne glede na to, kakšen bo izid."

O sami tekmi pa je dodala že videno. "Tekma je bila izgubljena v tretji seriji. Ponovilo se je to, kar se dogaja na treningih. Malo sem se izgubila, niti ne vem zakaj, a žal je bilo danes tako. Na koncu sem dala vse od sebe, številke pa so pokazale, kar so," je še pristavila tekmovalka, ki je bila na olimpijskih igrah pred štirimi leti v Londonu v tej disciplini 11.. Priznala je, da je bil boj v končnici izredno težak, saj puška po nekaj slabih strelih, ki jih vidi na ekranu, zaradi velike želje postane težka.

"Po Londonu smo spremenili pravila, kar je malo krivično, a tako pač je. Za vse je enako, vidi pa se, da so imele vse strelke kar velik pritisk, saj izidi niso bili vrhunski. Za Živo sem vesela, da je tekmo oddelala dobro in da sva psihološko odpravili negotovost. Škoda je za tisti strel 9,5, kjer je izgubila cel krog in tukaj se je pokazalo, da si v strelstvu tako blizu in tako daleč uspeha. Žal preboj danes ni uspel, a pomembno je, da je Živa dala vse od sebe," pa je strelski dan pokomentirala trenerka Sladičeva, ki bo tekmovalko takoj začela pripravljati na naslednji nastop. "Dobro je, da sva danes razbili vsaj pritisk. Nihče si ne predstavlja, kaj strelec na tekmo doživlja. To so šoki adrenalina, ko bi kdo najraje ušel s strelišča. Zdaj gremo lažje naprej."

Dvoršakovo nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju čaka v četrtek. "To danes je bil za trojni položaj tudi zelo dober trening. Tam bo treba sestaviti tri položaje, kar je kar mala umetnost, a sama v iskanju te perfektnosti zelo uživam."

Cestna dirka se je izkazala za izjemno zahtevno. Kocke, klanci, vročina, veter, zahtevni spusti in zavoji so močno oteževali delo kolesarjev. Belgijec Greg Van Avarmaet je novi olimpijski prvak v cestni dirki. Srebro v Riu de Janeiru je po 237,5 km izjemno zahtevne dirke osvojil Danec Jakob Fuglsang, bron pa Poljak Rafal Majka. Slovenci niso bili v ospredju, najboljši je bil na koncu Primož Roglič na 26. mestu.
Za zmagovalcem je zaostal 9:38 minute, Jan Polanc in Simon Špilak sta zaostala 20 minut, prvi je bil 52., drugi pa 57. medtem ko Matej Mohorič ni dokončal današnje preizkušnje.

Britanec Adam Peaty je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru postavil svetovni rekord na 100 m prsno. Z izidom 57,55 je lastno rekordno znamko, ki jo je dosegel maja na evropskem prvenstvu v Londonu, izboljšal še za 37 stotink sekunde in potrdil vlogo prvega favorita. Damir Dugonjić je z izidom 1:00,41 osvojil 21. mesto in končal s svojimi nastopi v Riu. "Počutil sem se dobro, sproščeno in do obrata plaval malo z rezervo. Morda sem tudi malo zamudil na startu, ker je starter dolgo čakal. Po obratu sem dobro stopnjeval vse do 10 metrov pred ciljem, kjer me je malo zmanjkalo. Malo je bilo pred prvim nastopom tudi nekaj nervoze," je po tekmi pripovedoval plavalec ravenskega Fužinarja.

Namiznoteniški igralec Bojan Tokić je uspešno začel nastope na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. V 1. krogu je ugnal Iranca Noshada Alamiyana s 4:1 (8, -7, 4, 5, 9). V 2. krogu ga čaka Poljak kitajskega rodu Zengyi Wang. V izenačenem prvem nizu je Iranec v uvodu izkoristil svoj izredno neugoden servis in povedel s 4:2, nato pa je pobudo prevzel Tokić, pri 8:6 prvič povedel za dve točki, na koncu pa po napaki tekmeca na servisu niz dobil s tremi točkami naskoka. Manjši šok je sledil v drugem nizu, ko je Iranec prisili Tokića v napake in dobil niz pri sedmih točkah. "Nervozen sem bil že sinoči. Te tekme nisem želel izgubiti, kar me ni sram povedati. Ta atmosfera in pritisk, ki si ga ustvarim sam, me naredita nervoznega. V dvorani za trening izgleda vse perfektno, a ko prideš v to dvorano, ko prideta sodnika, se prižge kamera in semafor, je to nekaj drugega, noge niso tako lahke, slabo zadeneš žogico, kakšno udariš za hrbtom in je res vse drugače," je slabši drugi niz pojasnil 34-letni reprezentant in dodal, da ga zelo veseli to, kar kaže na treningih. "Kaj posebnega ni bilo. Tekmo je danes odločila moja kakovost. Sem boljši od njega in v zelo dobri formi. Bilo pa je težko, saj ima odličen servis in vedel sem, da na svoj servis ne smem zgrešiti in to je bilo najtežje," je še pojasnil vedno zgovorni Tokič, preden je odhitel na doping kontrolo.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji