Usposabljanje SD1

V Tokiu je ugasnil olimpijski ogenj

V Tokiu je ugasnil olimpijski ogenj
S sklepno slovesnostjo v Tokiu so se končale igre 32. olimpijade moderne dobe. "To so bile olimpijske igre upanja, solidarnosti in miru," je ob ugašanju olimpijskega ognja poudaril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Pogledi so že uprti v Pariz, prizorišče naslednjih poletnih iger, ki bodo čez tri leta.

Zaključna slovesnost se je začela z ognjemetom in pregledom športnih utrinkov s tokratnih iger, ki jih je epidemija covida-19 prestavila za eno leto. Sledil je prihod športnikov, ki jih je bilo na osrednjem tokijskem prizorišču nekaj manj, kot jih je sicer ob koncu olimpijade vajeno olimpijsko občinstvo. Zaradi koronavirusnih ukrepov so se športniki od Japonske namreč morali posloviti 48 ur po zadnjem nastopu.

Najprej so nosilci zastav v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, ob spremljavi glasbe pa so ga zapolnili športniki, ki so še ostali v Tokiu. Slovensko zastavo je nosila zlata olimpijka v športnem plezanju Janja Garnbret. Po prihodu športnikov pod prazne tribune - tako kot na otvoritveni slovesnosti tudi tokrat niso bili prisotni gledalci - je prizorišče osvetlil slap lučk, ki so se nad športniki oblikovale v olimpijske kroge, simbol olimpijskih iger.

Prvi mož MOK-a je v nagovoru športnikom še dejal, da so v zadnjih 16 dneh presenetili z odličnimi dosežki, s solzami in veseljem pa so ustvarili čarobnost olimpijskih iger. "Bili ste hitrejši, šli ste višje, bili ste močnejši, ker ste bili solidarni. Združeni ste se borili za olimpijsko slavo, hkrati pa ste mirno živeli pod eno streho v olimpijski in to je morda najpomembnejše sporočili solidarnosti," je dejal. Po njegovih besedah so športniki navdahnili z združujočo močjo športa, kar je bilo toliko bolj izjemno zaradi številnih izzivov, v katerih so se vsi skupaj morali znajti. "Prvič od začetka pandemije se je svet združil, šport pa se je vrnil v središče pozornosti," je poudaril.

Po barvitem plesno-glasbenem programu je sledila tradicionalna podelitev zadnjih medalj maratoncem, nato pa so ob olimpijski himni spustili olimpijsko zastavo. Županja Tokia Yuriko Koike jo je predala Thomasu Bachu, ta pa Anne Hidalgo, županji Pariza, mesta, ki bo gostilo naslednje poletne olimpijske igre. V francoski prestolnici so olimpijsko štafeto sprejeli z navdušenjem.

V Tokiu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Čez dobra dva tedna se bodo v japonski prestolnici zbrali še paraolimpijski športniki.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji