Bakla 2024

Slovenija od Japonske prevzela zastavo organizatorja TAFISA svetovnega kongresa, ki ga bo OKS-ZŠZ skupaj s Športno unijo Slovenije organiziral jeseni 2021 v Portorožu.

Slovenija od Japonske prevzela zastavo organizatorja TAFISA svetovnega kongresa, ki ga bo OKS-ZŠZ skupaj s Športno unijo Slovenije organiziral jeseni 2021 v Portorožu.
Med 13. in 17. novembra 2019 je bil v Tokiu 26. Svetovni kongres TAFISA. TAFISA je vodilna svetovna organizacija na področju športa za vse.
V štirih dneh, kolikor je kongres trajal, je 600 udeležencev iz 74 držav lahko sodelovalo na številnih predavanjih, delavnicah in razpravah, ki so bile posvečene osredni temi kongresa: »Šport za vse skozi tradicijo in inovacijo«.
 
Glavne podteme kongresa so bile namenjene petim področjem:
  • Obravnavi staranja svetovnega prebivalstva, in kako izboljšati kvaliteto življenja starejših s športom za vse.
  • Pravici vseh ljudi do igre, ki jo pogosto jemljemo kot nepotrebno potrato časa, in njeni vlogi pri oblikovanju osebnega razvoja, kreativnosti in neodvisnosti, razvoju fizične in psihične moči ter ohranjanju kulturnega izročila.
  • Oblikovanju pravih politik, s katerimi lahko s principi športa za vse odgovorimo na nove izzive, s katerimi se soočajo družbe po svetu.
  • Gradnji skupnosti s športom za vse, ki med ljudmi gradi mostove, medsebojno razumevanje in spoštovanje ter s tem prispeva k ohranjanju miru.
  • Vplivu inovativnosti pri spreminjanju navad in oblikovanju novih trendov ter uveljavljanju gibalno in športno bolj aktivnega življenjskega sloga ljudi. 
Prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez mag. Janez Sodržnik, ki je tudi član izvršnega odbora TAFISE, je v petek, 15. novembra vodil delavnico posvečeno oblikovanju politik za uveljavljanje športa za vse, na kateri so med drugimi sodelovali tudi predstavnica Mednarodnega olimpijskega komiteja, Chantal Buchser, podpredsednik Nemškega olimpijskega komiteja, Andreas Silbersack, in generalni sekretar Ruskega olimpijskega komiteja, Vladimir Sengleev.

Skupaj s kongresom je bil tudi vrh in srečanje Globalnih aktivnih mest. Na srečanju je sodeloval podžupan mesta Ljubljane, Dejan Crnek, ki je udeležencem predstavil, kaj je Ljubljana storila za izboljšanje kakovosti življenja svojih meščanov tudi na področju možnosti za gibanje in športne dejavnosti ter si s tem pridobila certifikat Globalnega aktivnega mesta. S nazivom se doslej ponaša samo osem svetovnih mest. Certifikat so prejeli iz rok predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha na priložnostni slovesnosti na mladinskih olimpijskih igrah, ki so bile lani v Buenos Airesu.
 
V petek, 15. novembra, je bila tudi generalna skupščina TAFISE na kateri so sodelovali tudi predstavniki Športne unije Slovenije in OKS-ZŠZ, ki sta člana organizacije. Na skupščini je bilo sprejeto letno poročilo o delu organizacije v letu 2018 in predstavljeni večji dogodki, ki so organizirani pod okriljem TAFISE:
  • TAFISA festival borilnih veščin 2019 v Ulyanovsku,
  • 7. svetovne igre športa za vse 2020 v Lizboni,
  • 8. svetovne igre športa za vse 2024 v Nižnem Novogordu.Izbran je bil tudi organizator naslednjega, 28. svetovnega kongresa TAFISA, ki ga bo leta 2023 v Diseldofu organiziral nemški olimpijski komite.
 
Dan kasneje pa so japonski organizatorji predali zastavo OKS-ZŠZ in Športni uniji Slovenije, ki sta organizatorja 27. svetovnega kongresa Športa za vse, ki bo v Portorožu od 6. – 10. oktobra 2021. Iz rok organizatorjev sta zastavo prevzela, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ, mag. Janez Sodržnik in predsednik Športne unije Slovenije, Dejan Crnek.

Več o kongresu je na voljo na povezavi.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji