Bakla 2024

Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa

Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa
Slovenski šolski muzej in muzej športa vabi na odprtje razstave Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa, ki bo v četrtek, 17. novembra 2022 ob 18 uri na Plečnikovem trgu 1.

Šport je danes globoko vtkan v naše vsakdanje življenje, zato sta njegova bogata zgodovina in vpliv, ki seže na številna druga področja, nenehno prisotna v naši zavesti in okolici. Razstava prikazuje razvoj številnih področij, kot so gimnastika, kolesarstvo, atletika, vodni športi, drsanje, smučanje, planinstvo in plezanje, igre z žogo.
 
Z muzejskimi predmeti in gradivom je predstavljeno dosedanje delovanje Muzeja športa ter tako strnjeno prikazuje širino bogate slovenske športne dediščine. Na ogled so postavljeni raznovrstni predmeti in fotografije vidnih slovenskih športnikov in organizacij, ki so zaznamovali športno tradicijo, kot so tekmovalni disk Stanka Bloudka, v sezoni 1985/86 osvojeni mali kristalni globus Roka Petroviča, ki velja za prvi globus, ki ga je osvojil Slovenec, strelska obleka Rajmonda Debevca, v kateri je na olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju osvojil zlato medaljo.

Več informacij najdete tukaj.

Vljudno vabljeni!

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji