Bakla 2024

Slavnostna otvoritev 3. Evropskih iger na Poljskem

Slavnostna otvoritev 3. Evropskih iger na Poljskem
Atletski stadion Henryk Reyman v Krakovu so preplavili člani 48 evropskih reprezentanc, ki so se zbrali na enem najpomembnejših dogodkov letošnjih največjih športnih iger v Evropi, slavnostni otvoritvi.
Prižig ognja je zaznamoval začetek 11-dnevnega tekmovanja s skoraj 7.000 športniki iz 48 držav – in prvo begunsko ekipo Evropskih olimpijskih komitejev, ki bodo tekmovali v 26 športih, vključno z 18 olimpijskimi športi. Kvalifikacije za Pariz 2024 so na kocki v več kot polovici športov na olimpijskem programu.

Na atletski stadion, nedaleč od največje športne vasi, je vkorakala tudi reprezentanca Slovenije, kjer sta bila na čelu lokostrelec Den Habjan in namiznoteniška igralka Ana Tofant. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili le športniki in športnice, ki stanujejo v Krakovu, saj so ostali člani reprezentance razpršeni po ostalih lokacijah Malopolske regije. Lokostrelci, namiznotenisači, športni plezalci, umetnostni plavalki, košarkarji 3x3, kajakaši na mirnih vodah, BMX-arji ter vodstvo reprezentance je uživalo v predstavi, ki so jo pripravili poljaki. 

Igre, ki so prvič organizirane v državi članici Evropske unije, bodo največji športni dogodek, ki ga je kadarkoli gostila Poljska – in največje večpanožno tekmovanje na stari celini po Olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Tekmovanje je organizirano v 13 krajih in mestih v regiji Malopolska – od Krakova do Tater – kot del koncepta gostovanja brez gradnje, ki utira pot v novo obdobje odgovornih velikih športnih dogodkov, vključno z Olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024, Milano-Cortina 2026 in Los Angeles 2028.

Športni program Evropskih iger vključuje nove športe, med njimi padel, teqball, muaythai, kickboxing, rokomet na mivki, ragbi sedem in poletni smučarski skoki. Poleg tega bomo prvič lahko spremljali E-šport, saj bo Evropsko prvenstvo organizirano v sklopu iger kot uradni spremljevalni dogodek v Katovicah od 30. junija do 2. julija 2023. Tekmovanja v e-športu bodo v živo prenašali na eoctv.org. Tudi v šlezijskem Chorzowu se bo atletika vrnila na evropske igre v novi in ​​bistveno okrepljeni obliki. Tekmovalci iz 48 držav se bodo pomerili v treh divizijah ekipnega evropskega prvenstva. Skupaj bo na startnih listah 16 aktualnih posamičnih prvakov v atletiki.

Slovenci so s prvimi nastopi sicer začeli že nekaj dni pred otvoritvijo, kjer so prvi na parket stopili atleti in atletinje ter bmx-arji. Danes z nastopi nadaljujejo ostali člani reprezentance, pesti bomo, med drugim, držali za kajakaše na mirnih vodah, košarkarje in atlete. Urnik nastopov in rezultati so na voljo na naši spletni strani: www.olympic.si/urnik/eikrakov2023

Vse nastope pa lahko v živo spremljate na eoc.tv.

 

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji