Bakla 2024

Koroška Bela in Občina Jesenice dobili prvi grbinasti poligon

Koroška Bela in Občina Jesenice dobili prvi grbinasti poligon
Od včeraj naprej je tudi jeseniška športna scena bogatejša za nov trajnostni grbinasti poligon iz žlindre. V okviru partnerstva Olimpijskega komiteja – Združenja športni zvez, Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, podjetja BATT Crew in društva Dejmo ter v sodelovanju z Občino Jesenice je na Koroški Beli zrasel prvi grbinasti poligon v Občini Jesenice.

Trajnostni grbinasti poligoni so edinstven projekt uporabe stranskega proizvoda jeklarske industrije – žlindre, s katero so izdelani grbine in zavoji ter urejena drenaža. Z žlindro nadomestimo drobljenec in posledično pomembno prispevamo k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Med gosti otvoritve so bili glavni direktor SIJ Acronija mag. Branko Žerdoner, podpredsednik OKS – ZŠZ Miran Kos, direktor podjetja BATT Crew, ki je poligon zgradilo Jan Perše, sekretar in vodja regijske pisarne Branko Jeršin, v.d. direktorja Zavoda za šport Jesenice Gaber Šorn, predstavnik Zavoda za šport Jesenice in član IO ŠZ Jesenice Primož Samar ter v.d. ravnateljice Osnovne šole Koroška Bela Sanda Zupan.

V skupini SIJ si ves čas prizadevajo za razumevanje jekla kot široko uporabnega materiala tako v vsakdanjem življenju, kot tudi v športu in pri postavitvi športne infrastrukture. Prav zato na področju sponzorstev nenehno razvijajo nove kreativne ideje in projekte za uporabo jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo v procesu proizvodnje jekla.

»Da se je tudi Občina Jesenice odzvala na našo pobudo in smo na Jesenicah dobili trajnostni grbinasti poligon iz žlindre, me iskreno veseli. Še posebno zato, ker stoji na Koroški Beli, kjer živijo naši najbližji sokrajani. S takšnimi koraki postaja kraj zanimiv za mlade družine, saj otrokom in mladim omogoča kakovostno preživljanje prostega časa. Postavitev trajnostnega poligona iz žlindre pa me veseli tudi zato, ker gre za dodatno, inovativno uporabo materiala, ki ga sicer uspešno uporabljamo za gradnjo cest. Uporaba žlindre pri gradnji tega poligona je odličen primer krožnega gospodarstva in naše trajnostne naravnanosti, ki nam nalaga odgovornost do prihodnjih generacij.«

Mag. Branko Žerdoner, glavni direktor SIJ Acronija

OKS – ZŠZ in Skupina SIJ imata dolgo zgodovino sponzorskega sodelovanja. Že od leta 2014 v lokalnih skupnostih po vsej Sloveniji skupaj postavljata jeklene poligone z namenom širiti gibalno ozaveščenost prebivalstva in spodbujati aktivno preživljanje prostega časa. Prvi grbinasti poligon iz žlindre je bil zgrajen leta 2021 v Kranju. Poligoni – jekleni in grbinasti iz žlindre – so dokaz, da skupaj zmoremo več in da je kakovostno preživljanje prostega časa danes nadvse pomembno. Če k temu dodamo še okoljsko ozaveščenost in trajnostno noto novih poligonov, pa je pomen novih športnih pridobitev v lokalnih skupnostih še večji.

»SIJ je zelo pomemben partner Olimpijskega komiteja Slovenije in prav na poseben način sodeluje z nami. Namreč spodbuja in financira izgradnjo športnih poligonov z namenom, da bi čim več slovenskih občin pridobilo športno infrastrukturo, ki omogoča vadbo otrok različnih starosti. Poligon, ki smo ga danes predali v uporabo, ni klasičen športni poligon. Zavedamo se, skupaj z našimi partnerji in udeleženci v projektu, priložnosti in potrebe po tem, da mlajšim generacijam s skupnimi močmi omogočimo čim bolj razgibano in raznovrstno vadbo. Pomembno je tudi, da se jim omogoči čim več vadbe na prostem, s tem pa tudi spodbujamo gibanje na svežem zraku. Čeprav smo kdaj odvisni od vremena, verjamem, da se tako čim več otrok privabi k aktivnemu življenju in različnim oblikam gibanja.«

Miran Kos, podpredsednik OKS-ZŠZ

»Šport je dejavnost, ki bogati kakovost posameznikovega življenja, zaradi svojih učinkov pa pomembno vpliva na celotno družbo. Zagotavljanje pogojev za izvajanje športno-rekreativne dejavnosti na območju občine Jesenice je tako eno od ključnih področij, ki mu lokalna skupnost že tradicionalno posveča posebno skrb, z dodatno pridobitvijo na območju Koroške Bele pa uresničujemo tudi zastavljene cilje v občinski strategiji razvoja športa. Vsem uporabnikom nove športne površine na prostem – grbinastega poligona tako želimo veliko prijetnih trenutkov, pri čemer prosimo, da upoštevate tudi pravila varne uporabe poligona.«

Peter Bohinc, župan Občine Jesenice

"Pumptrack poligoni so se izkazali za pomemben temelj razvoja sedanjih in bodočih kolesarjev. Od leta 2016 je v Sloveniji zraslo več kot 60 takšnih poligonov, vendar so šele s partnerskim projektom gradnje grbinastih poligonov, kjer je ključna sestavina žlindra, pridobili oznako trajnostno oziroma okolju prijazno. Verjamemo, da bo poligon na Jesenicah še dodatno povezal in okrepil lokalno kolesarsko skupnost in postal kraj, kjer se bodo srečevale in zabavale vse generacije."​

Dejan Gorenc, nekdanji kolesarski tekmovalec, ustanovitelj in predsednik društva Dejmo


Otvoritev se je odvijala v okviru akcije Grbine so fine, ki jo izvaja Pumptrack Slovenija v partnerstvu z OKS – ZŠZ. Akcija je namenjena najmlajšim kolesarjem, zato sta bila tudi otvoritev in spremljevalni program usmerjena predvsem k mlajšim udeležencem. Pestro in razgibano dogajanje na otvoritvi je povezoval Saša Jerković. Prav poseben vtis so med udeleženci otvoritve pustili David Korošec Janušič in Nejc Petač, mlada in uspešna kolesarja Kolesarskega kluba Završnica, in učenke Osnovne šole Koroška Bela s plesnima točkama.

Po koncu uradnega dela otvoritve so predstavniki Skupine SIJ udeležencem na atraktiven način predstavili postopek predelave žlindre za nadaljnjo uporabo v gradbeništvu, Jan Perše, direktor BATT Crew pa je predstavil postopek gradnje in izdelave jeseniškega grbinastega poligona.
---

Skupina SIJ deluje po načelih krožnega gospodarstva. Žlindra je eden od stranskih proizvodov jeklarske industrije. V družbi SIJ Acroni ves čas iščejo nove načine, kako jih uporabiti. Žlindra se že uspešno uporablja za gradnjo cest. V okviru tega projekta pa se kreativno uporablja za gradnjo grbinastih poligonov in nadomešča naravni material, tj. drobljenec iz kamna. S tem dobijo grbinasti poligoni trajnostno noto, saj se pri gradnji zmanjša poraba naravnega materiala in namesto njega uporablja stranski proizvod.

Več utrinkov: https://youtu.be/aoVH5BlcvM8

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji