Bakla 2024

Rekordnih 200.180 EUR za mlade športnike in športnice!

Rekordnih 200.180 EUR za mlade športnike in športnice!
Slovenija je športno bogata dežela, fenomen v svetovnem merilu po številu vrhunskih dosežkov naših športnic in športnikov. Športni podmladek ima veliko perspektivnih posameznikov, a na žalost vsi nimajo enakih možnosti za športno udejstvovanje.

Olimpijski komite Slovenije- Združenje športnih zvez se s Fundacijo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja ter v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste Polje že osmo leto zapored trudi zbrati čim več sredstev za mlade športnike iz socialno šibkih okolij s projektom Botrstvo v športu. Dobrodelni projekt se tradicionalno zaključi z gala večerno prireditvijo. Le-ta je bila letos ponovno v Grand hotelu Union v Ljubljani, kjer je v glavni vlogi ambasadorja, skupaj s svojo fundacijo, blestel kolesarski junak in olimpionik Primož Roglič.

Fundacija za športnike iz socialno šibkih okolij je bila ustanovljena na pobudo nekdanjega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca. Od leta 2020 dalje podeljuje naziv glavnega botra znanemu slovenskemu športniku oz. športnici, ki predstavlja vzor vsem mladim, ki na pot profesionalne športne kariere šele stopajo. Do sedaj so naziv botra prejeli predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, večkratna smučarska olimpijska prvakinja Tina Maze in vrhunski kolesar Primož Roglič.

Glavni cilj projekta Botrstvo v športu je zagotoviti dodatno podporo nadarjenim mladim športnikom, ki se srečujejo s finančnimi omejitvami pri svoji športni dejavnosti. S projektom smo do sedaj podelili že 361 štipendij. V vseh letih delovanja je Fundacija zbrala preko pol milijona evrov in pomagala več kot 900 mladim športnicam in športnikom, starim od 14 do 23 let., ki prihajajo iz različnih krajev Slovenije ter iz različnih športnih panog.

Dogodka so se udeležila številna zveneča imena iz sveta slovenskega športa, ki so s svojo prisotnostjo dodatno podkrepila pomembnost in vrednost iniciative. Za dobrodelni namen je Primož Roglič namenil 12 artiklov iz svoje športne kariere, za katere so donacijo prispevala številna podjetja, ki podpirajo slovenski šport. Med največjimi donatorji so bili: Bauhaus Slovenija, Jelovica, Toyota Slovenija, Loterija Slovenije, ELAN, Adria Mobil, Nice-Hash, Allianz Slovenija, SKB banka, Argeta in pa tudi nekateri posamezniki, ki se jim iskreno zahvaljujemo.

Ob zaključku prireditve je kolesarski as s ponosom razkril vrtoglavi znesek zbranih donacij, neverjetnih 200.180 evrov. Gre za izjemno številko, ob kateri je tudi Primož ostal brez besed. Predsednik Fundacije Miroslav Cerar se je zahvalil vsem donatorjem, ki so nesebično namenili dodatna sredstva za pomoč mladim športnim upom. V zaključku prireditve pa je sledilo še veliko presenečenje, ki so ga vsi nestrpno čakali, in sicer razkritje novega ambasadorja, ki bo naslednji vrtel kolesje dobrodelnosti. Primož je tako žogo dobrodelnosti predal legendarnemu NBA košarkarju in zlatemu kapetanu slovenske košarkarske reprezentance iz leta 2017 Goranu Dragiću. Le-ta se zaradi športnih obveznosti v Miamiju dogodka ni mogel udeležiti osebno, zato se je športnemu kolegu zahvalil s pomočjo video posnetka: ''Žal mi je, da me danes ni z vami. Sem več kot 8000 km stran. Primož, hvala, da si v letošnjem letu tako vestno nabiral sredstva za mlade športnike, za ves tvoj čas, vložen trud in energijo. Res, vsa čast." V šali je dodal, da sam sicer stopa v manjše čevlje, nagovor pa zaključil z obljubo, da se bo v prihodnjem letu potrudil najmanj izenačiti letošnji zbrani znesek.Dobrodelnost tako ostaja zapisana v srcih naših vrhunskih športnikov in športnic. Srčnost, zmagovalnost in požrtvovalnost niso olimpijske vrednote, so pa zagotovo besede, ki opisujejo vse tiste, ki podarijo del sebe za druge.

Hvala vsem, ki ste bili del še ene dobrodelne olimpijske pravljice. Se vidimo ponovno prihodnje leto!

Več foto utrinkov večera lahko najdete tukaj

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji