Bakla 2024

Izjava OKS-ZŠZ o "Kdor ne skače, ni Sloven'c"

Izjava OKS-ZŠZ o
Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, kot slovenska krovna športna organizacija bdi nad aktivnostmi nacionalnih in občinskih panožnih športnih zvez, klubov, ter drugih organizacij, ki delujejo na področju športa. V sklopu njenih dejavnosti skrbi tudi za najširšo zaščito interesov vseh članic in slovenskega športa.
 
V zadnjih dneh ne moremo prezreti oglaševalskih metod trgovske verige Hofer d.o.o., ki pri oglaševanju svojih izdelkov uporablja ponarodeli slogan “Kdor ne skače, ni Sloven’c” in motiv slovenskega nacionalnega simbola, Triglav. Slogan, ki se uporablja že več kot trideset let na vseh slovenskih in mednarodnih športnih tekmovanjih na vseh ravneh, je del slovenskih navijačev. Motiv Triglava pa je tesno povezan tudi z našimi športniki in športnicami, saj že leta krasi skoraj vsa oblačila slovenskih reprezentanc.
 
Gre za simbola, ki sta tesno povezana s slovenskim športom in se uporabljata neposredno za podporo slovenskim športnikom ter športnicam. OKS-ZŠZ je kot vrhovna športna organizacija v Sloveniji na Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino v tem tednu poslala zahtevo za ugotovitev ničnosti oziroma za razveljavitev znamke »Kdor ne skače, ni Sloven'c«. Z ugoditvijo prošnji bi slogan, ki povezuje vse slovenske športne navdušence že več kot tri desetletja, vrnili v prosto, javno rabo.
 
Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez deluje in spodbuja delovanje drugih organizacij v dobro slovenskega športa. To pomeni tudi v dobro slovenske navijaške kulture in uporabe nacionalnih simbolov, kot sta omenjeni slogan in motiv Triglava za podporo slovenskih športnikov. Pozivamo Urad RS za intelektualno lastnino, naj prepozna pomembnost simbolov za slovenski šport in omogoči prosto, javno rabo v prihodnje.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji