Bakla 2024

Olimpijski dan obeležili na 18 lokacijah po Sloveniji z več kot 5500 mladimi

Olimpijski dan obeležili na 18 lokacijah po Sloveniji z več kot 5500 mladimi
Na Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez smo tudi letos obeležili olimpijski dan. V petek, 21. junija smo na 18 različnih lokacijah po vsej državi pripravili aktiven program za kar 5730 učencev in učenk slovenskih osnovnih šol. To edinstveno obeleževanje simbolizira pomembnost olimpijskih vrednot in ohranjanje olimpizma.

Olimpijski dan, ki ga vsako leto praznujemo 23. junija, nosi globok zgodovinski pomen. Na ta dan leta 1894 je bil v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite (MOK), ki je obudil olimpijske igre moderne dobe. Prvo praznovanje olimpijskega dne se je zgodilo 23. junija 1948 pod okriljem devetih nacionalnih olimpijskih komitejev. Leta 1978 je MOK prvič pozval vse nacionalne olimpijske komiteje k skupnemu organiziranju olimpijskega dne z namenom promocije olimpijskega gibanja v skladu s priporočenimi smernicami. Danes, več kot 75 let po prvem praznovanju, olimpijski dan ostaja edinstvena priložnost za širjenje olimpijskih vrednot po vsem svetu.

Slovenski način praznovanja

V sklopu letošnjega praznovanja olimpijskega dne so se uspešni slovenski športniki – olimpijci – vrnili v svoje šolske klopi, kjer so s prisotnimi delili spomine na začetke svoje športne poti, otroške igre in brezskrbne dni. Z mladimi so delili svoje bogate izkušnje iz sveta športa in osebne zgodbe o tekmovanju na olimpijskih igrah ter kaj jim te igre pomenijo. Skozi navdihujoče pogovore so otroci spoznali izjemno predanost in trud, ki sta potrebna za doseganje vrhunskih rezultatov.

Vzporedno z izobraževalnimi dejavnostmi so učenci poslušali olimpijsko himno in izrekli zaprisego v imenu mladih športnikov. Vrhunec dneva je predstavljal olimpijski tek v okolici šol. Ta kratka, a simbolična preizkušnja je bila nagrajena s simboličnimi kolajnami, ki so jih prejeli vsi udeleženci, s čimer je bil poudarjen pomen sodelovanja in vztrajnosti.

Praznovanje je bilo obenem tudi priložnost za neposredno druženje z vrhunskimi športniki. Otroci so se z njimi fotografirali, pridobili avtograme in skupaj sodelovali v organiziranih športnih izzivih. Na ta način so se mladi še bolj povezali s športniki, ki so jih zagotovo navdihnili za uresničevanje lastne športne poti. Svoje športne zgodbe so delili jadralka Teja Černe, kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janič, strelec v trapu Andraž Lipolt, kolesar Valter Bonča, atletinje Alenka Bikar, Martina Ratej in Urška Martinec, atlet Jure Rovan, alpska smučarka Neja Dvornik, deskar na snegu Izidor Šušteršič, smučarska skakalca Urban Šimnic in Maja Vtič, tekač na smučeh Ivo Čarman, hokejist Igor Beribak, rokometaši Matevž Skok, Vid Poteko in Marko Bezjak ter veslač Janez Zupanc.  

Mlade učence in učenke sta med drugim pozdravila tudi dr. Uroš Mohorič, direktor za področje športa in namestnik generalnega sekretarja OKS-ZŠZ ter vodja slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v Parizu in Miran Kos, podpredsednik OKS-ZŠZ. Nekaterih dogodkov pa so se z veseljem udeležili tudi župani.

Skozi vse aktivnosti so otroci ne le spoznali olimpijske vrednote, temveč so jih tudi živeli in udejanjali v praksi, kar je bistvo olimpijskega duha, ki ga to praznovanje nosi. Vsi udeleženci in udeleženke so v spomin na dogodek prejeli simbolične olimpijske kolajne, posladkali pa so se s sladoledom in napolitankami. 

Spodbujanje olimpijskih vrednot

V vseh regijah Slovenije smo odprli vrata olimpizma in olimpijskih vrednot več kot 5.500 otrokom. Ti dogodki niso le praznovanje, temveč tudi priložnost za spodbujanje zdravih življenjskih navad in vrednot, ki so ključne za osebni in skupnostni razvoj. Mlade spodbujamo, da preko gibanja, učenja in raziskovanja spoznavajo pomen vztrajnosti, fair-playa, spoštovanja in prijateljstva.

Veselimo se skupnega praznovanja in se že veselimo naslednjega leta, ko bomo ponovno slavili olimpijski duh in z njim povezane vrednote.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji